Siemens

Persbericht

0601.730

Den Haag, woensdag 11 januari 2006

Siemens breidt MES-software uit met functies voor efficiëntie analyse

Siemens brengt voor de MES-(Manufacturing Execution Systems)-software Simatic IT het pakket OEE-DTM (Overall Equipment Effectiveness and Downtime Management) op de markt. Dit softwarepakket is een nieuwe en belangrijke optie voor de versie 6.1 van Simatic IT, die vorig jaar is vrijgegeven. Met OEE-DTM kan men bij een productie-installatie een analyse uitvoeren van de economische waardebepaling ten aanzien van de performance van het machinepark. De waardebepaling draagt in aanzienlijke mate bij aan het optimaliseren van de ROI (Return of Investment), de totale kosten om de productie uit te voeren als onderdeel van alle geïnvesteerde bedragen. In de industriële productie heeft een bedrijf een topprestatie geleverd wanneer de onderneming voor het OEE een percentage van 85% of hoger behaalt. De gemiddelde OEE-waarde in de huidige productiesituatie bedraagt bij de meeste bedrijven slechts circa 60%. Met behulp van het nieuwe OEE-DTM softwarepakket krijgt de gebruiker een middel in handen om juist die maatregelen te nemen, die ervoor zorgen dat de efficiëntie van zijn fabriek toeneemt.

Met OEE-DTM als onderdeel van Simatic IT bepaalt men voor een installatie de KPI-waarden als Key Performance Indicatoren. Hiermee krijgt de gebruiker de mogelijkheid om de prestaties van een installatie aan de hand van normstellingen en referentiewaarden te vergelijken. Met deze waarden berekent men het rendement van de installatie vanuit verschillende uitgangspunten. Tot deze KPI-waarden behoren bijvoorbeeld de mate van beschikbaarheid, de mate waarin het capaciteitsvermogen wordt benut, de factor voor de kwaliteitswaarde, de MTBF (Mean Time Between Failure), MTTA (Mean Time To Assist) en de MTBA (Mean Time To Repair). Met de berekende efficiëntie geeft het softwarepakket aan of er machines zijn, die niet volledig belast worden, of er leeglooptijden zijn en of de beschikbare middelen wel efficiënt benut worden. Verder kan men vanuit deze gegevens uitspraken doen in hoeverre men met bepaalde wijzigingen in de bedrijfsuitoefening het rendement van een installatie is te beïnvloeden.

Simatic IT OEE-DTM omvat een grote variëteit aan functies, zoals het Downtime Management voor het berekenen van de stilstandstijd. Met grafische objecten is via de Downtime Distribution Analysis een efficiëntie-analyse uit te voeren. Hieruit kan men voor iedere afzonderlijke machine een specifiek onderhoudsschema opstellen. Bovendien krijgt men informatie met de functie Downtime Splitting and Merging om het ontstaan van de stilstandstijden in verband te brengen met de feitelijke oorzaken. Hierdoor is de efficiëntiebepaling nog nauwkeuriger uit te voeren. Met de functie Root Cause Analyse achterhaalt men oorzaken die tot uitval van een installatie hebben geleid. Verder voorkomt men hiermee leegloop van de installatie. Ook krijgt men inzicht in de onderdelen die een zwakke schakel in de productie vormen. Met Simatic IT OEE-DTM is men zelfs in staat om de performance van een installatie continu te verbeteren.

Achtergrondinformatie
In de dagelijkse praktijk is een groot aantal factoren bepalend voor het rendement van een machine, installatie of fabriek. Storingen en het omstellen van machines beperken de beschikbaarheid van een installatie. Uitvaltijden verminderen de productiviteit van een machine. Afgekeurde productie als gevolg van verkeerd gebruikte machine-onderdelen verminderen de productiekwaliteit. OEE heeft als doel om conform de internationale MES-norm ISA-95 onregelmatigheden in de productie te minimaliseren en tegelijkertijd de performance van de machine en de efficiëntie van de productie te maximaliseren. Met OEE als instrument bepaalt de gebruiker de algehele efficiëntie van zijn machine, installatie of fabriek. Bovendien krijgt men instrumenten in handen om het operationele prestatievermogen te bewaken. Voorwaarde hiertoe is het consistent registreren van gegevens die met de installatie samenhangen ten aanzien van het referentiebeeld dat model staat voor de installatie, de hulpmiddelen en de productieomgeving. Voorbeelden van deze machinegerelateerde gegevens zijn onder andere productie-opdrachten, batchopdrachten, de verbruikte producten en materialen die betrekking hebben op een bepaalde machine.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Ron van den Broek, Siemens Industry
Tel: (070) 333 3384
E-mail: ron-vanden.broek@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo

Quick links
Kopen bij Siemens
Financieren bij Siemens
Verkopen aan Siemens
Publicaties

10-1-2006 © Siemens Nederland N.V.