Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwe bijzondere bijstandsregel voor indirecte studiekosten voor kinderen

Als u kinderen heeft die onderwijs volgen, kost dat veel geld. Vooral ouders die een minimuminkomen ontvangen, hebben veel moeite om alles te betalen. De tegemoetkoming van de rijksoverheid voor de directe studiekosten, zoals boeken en leermiddelen, en de kinderbijslag zijn in de praktijk vaak onvoldoende om de schoolkosten te kunnen betalen. De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen van ouders met een minimuminkomen ook kunnen deelnemen aan diverse schoolactiviteiten. Het college besloot daarom een bijzondere bijstandsregel voor indirecte studiekosten vast te stellen.

Wie kan een bijdrage krijgen?

De regeling is bestemd voor ouders met kinderen in het basis- en het voortgezet onderwijs met een inkomen op bijstandsniveau. Als uw inkomen iets hoger is, kunt u mogelijk een gedeeltelijke vergoeding krijgen. U kunt voor kinderen in het basisonderwijs een bijdrage krijgen als uw kind 9 jaar of ouder is of in het lopende schooljaar 9 jaar wordt. Voor kinderen in het voortgezet onderwijs kan tot en met het kwartaal waarin het kind 18 jaar wordt een bijdrage worden gekregen.

Waarvoor kan een bijdrage worden gekregen?

Voor de volgende aantoonbare kosten kan bijzondere bijstand worden aangevraagd:


· schoolfonds;


· schoolreisjes, excursies en werkweken;


· door de school voorgeschreven extra kleding, zoals een overall, schort of sportkleding.

Hoe hoog is de bijdrage?

Voor kinderen in het basisonderwijs is de bijdrage maximaal 50,- per kind per schooljaar en voor kinderen in het voortgezet onderwijs maximaal 125,- per kind per schooljaar.

Ingangsdatum van de regeling?

De regeling is vanaf 1 januari 2006 van kracht. U krijgt alle kosten, die u dit schooljaar maakt en vallen in de bovenstaande categorieën, tot het maximale bedrag van 50,- of 125,- vergoed. Als na de zomervakantie het nieuwe schooljaar op 1 september begint, kunt u opnieuw de maximale bijdrage aanvragen.

Hoe aan te vragen?

Om een bijdrage te krijgen, moet u tijdig een aanvraag indienen. U kunt tot 13 weken nadat u de kosten heeft gemaakt een bijdrage vragen. Voor het maken van een afspraak voor het indienen van een aanvraag kunt u zich persoonlijk melden bij de balie van Sociale Zaken in de hal van het gemeentehuis aan de Rivierweg 111. De balie is op werkdagen geopend van 8.00 tot 12.00 uur.

Welke bewijsstukken moeten worden overgelegd?

Uiteraard moet u bewijsstukken overleggen. Het gaat dan om de nota c.q. aankoopbonnen. Hieruit moet duidelijk blijken om welke kosten het gaat en voor welk kind de kosten zijn gemaakt. Bij de aanschaf van extra kleding moet u een bewijsstuk van de school overleggen waaruit blijkt dat de betreffende kleding is voorgeschreven.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft over deze publicatie, dan kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur telefonisch contact opnemen met Sociale Zaken, telefoon 010-2848457.

Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.