Gemeente Geldermalsen

Beesd-Noord wordt De Garstkampen

11 januari 2006 - Het gemeentebestuur van Geldermalsen is al enige tijd bezig met de planologische voorbereidingen voor een te ontwikkelen nieuwe woonwijk en een kleinschalig lokaal bedrijventerrein in het gebied globaal begrensd door de Ds. A. Kuyperweg, Schuttersweg en Parkweg te Beesd. Tot nu toe werd als projectnaam Beesd-Noord gehanteerd. Deze projectnaam is op zichzelf niet zo aantrekkelijk voor een nieuwe woonwijk en leidt daarnaast op sommige momenten tot misverstanden in relatie tot de naam Het Beesdsche Veld en toekomstige ontwikkelingen in het gebied Parkweg/Homburg. Reden voor het college van burgemeester en wethouders om naar een alternatieve naam op zoek te gaan.

Onderzoek heeft aangetoond, dat het plangebied in het verleden bekend stond onder de naam De Garstkampen. In het boekje Langs Velden en Wegen over de herkomst van straat- en perseelsnamen van Beesd en Mariënwaerdt is de volgende omschrijving te lezen:

"De Garstkamp(en)"
Een groot aantal wei- en bouwlanden tussen Kuyperweg, Schuttersweg en Parkweg vormde samen het tiendblok De Garstkampen. Met name aan de westkant gaat het om langgerekte akkerpercelen die -over de weg heen
- lijken door te lopen in de Frederiksakkers. De Platte Weg is er later door gelegd. De soms lichtgebogen vorm van de akkers wijst op ontginning in de vroege middeleeuwen. Het gaat hier om zogenaamde kromakkers. Enkele percelen worden uitdrukkelijk Lange of Dunne akker genoemd. In 1870 was een aantal in het bezit van de Hervormde pastorie. De Garstkampen ontlenen hun naam aan de gerst die erop verbouwd werd. Een kamp is een - meestal door sloten omgeven - afgepaald stuk grond. Aan de Parkweg staat een huis dat De Garstkamp heet. Op een hek aan de Schuttersweg lezen we Gerste Kamp.

(Langs Velden en Wegen, uitgegeven door Kroezen BV 1998, auteurs Gert de Kruijff en Bert Blommers)

Omdat het plangebied meerdere afzonderlijke percelen omvat, heeft het college gekozen voor de naam De Garstkampen.