Provincie Overijssel

Milieuvergunning voor composteerder Veluwenkamp

compost2.jpg (242 Kb)
De provincie Overijssel verleent aan de gebroeders Veluwenkamp BV uit Hattem een milieuvergunning voor een composteerinrichting aan de Bomhofsplas in Zwolle. Met het verlenen van de milieuvergunning is nog niet zeker of de composteerinrichting ook daadwerkelijk op deze locatie komt. Het al dan niet planologisch inpasbaar zijn van het bedrijf is geen juridische grond waarop de provincie Overijssel de milieuvergunning had kunnen weigeren.

Voor het bestemmingsplan, om de composteerinrichting op het bedrijventerrein mogelijk te maken, is een streekplanafwijking nodig. De provincie kan aan deze wijziging pas beginnen als de gemeente Zwolle duidelijk maakt dat zij alternatieve locaties heeft onderzocht en dat de locatie Haerst als beste locatie naar voren komt. Daarnaast moet de gemeente Zwolle duidelijkheid geven over de mogelijke belemmerende werking van een dergelijk bedrijf op de ontwikkeling van het bedrijventerrein ten westen van de A 28.

De ontwerpbeschikking lag ter inzage van 22 juli tot en met 19 augustus 2005. Verschillende buurtbewoners, de bedrijfsvereniging Hessenpoort, de Stichting Milieuraad en het Waterschap Groot Salland dienden meer dan 100 bedenkingen tegen de ontwerpvergunning in. Tijdens een hoorzitting werd de indieners de mogelijkheid geboden hun zienswijze toe te lichten. De bedenkingen hadden ondermeer betrekking op geluid, geur, fijn stof, afvalwater en ruimtelijke ordening. Naar aanleiding hiervan is een aantal voorschriften in de vergunning gewijzigd of aangevuld.

De definitieve milieuvergunning is naar alle mensen gestuurd die een bedenking hebben ingediend. Ook ligt het ter inzage op het stadkantoor van de gemeente Zwolle.