Gemeente Wassenaar

NIEUWJAARSREDE VAN BURGEMEESTER VAN LEEUWEN
11 januari 2006

Rede van de burgemeester van Wassenaar, prof. Dr. Luigi van Leeuwen ter gelegenheid van de Nieuwjaarsreceptie 2006 uitgesproken op 10 januari 2006

Excellenties,

dames en heren,

ik wens u allen namens het gemeentebestuur een heel voorspoedig 2006. Van harte welkom bij deze Nieuwjaarsbijeenkomst in de Paauw, het landgoed dat al meer dan 75

jaar het huis der gemeente is en dat naar wij hopen en verwachten nog vele jaren ons Raadhuis zal zijn.

Een speciaal woord van welkom voor onze nieuwe inwoners!

Your excellencies ,
ladies and gentlemen,
On behalf of the local governement I am very happy to bid you all a most cordial welcome to this New Years reception at our town-hall de Paauw.
I shall continue in Dutch and I am sure that many of the Wassenaar citizens present will help you with translating and understanding my next 900 words in Dutch.

Het onderwerp, waarvoor ik met enige persoonlijke gedachten uw aandacht wil vragen, is de wens van de gemeente Wassenaar om regiegemeente te zijn. Zon gemeente wil de richting van het beleid zelf bepalen, doch de uitvoering daarvan zoveel mogelijk aan anderen overlaten. U weet dat onze gemeente een aantal activiteiten heeft geprivatiseerd, zoals de reiniging en het schooladvieswerk, een aantal andere activiteiten is onderwerp van samenwerking met andere gemeenten. Voorbeelden hiervan zijn de lokale rekenkamer, samen met Voorschoten en Oegstgeest, de brandweer, samen met Leidschendam-Voorburg.
Het willen zijn van regiegemeente houdt in dat men de doelstellingen daarvan scherp formuleert en ook communiceert. Iedere gemeente streeft er naar goed bestuur (good governance) te leveren. De voorwaarden daartoe zijn: goed geïnformeerd zijn over wat de burgers willen; de burgers bieden waarvoor zij betalen en laten betalen voor wat zij ontvangen; het bestuurlijk apparaat dient verantwoordelijk en aanspreekbaar te zijn voor het gevoerde beleid; en last but not least de overheid dient kostenbewust te handelen. Voorts dient de gemeente een visie te hebben over haar toekomst als leidraad voor het handelen van de politiek en de ambtelijke medewerkers. Aan zon visie wordt gewerkt en het zou mij niet verbazen als die zo ongeveer luidt: Wassenaar wil met zijn unieke woonkwaliteit en zijn prima landschappelijke kwaliteit blijvend een bijdrage leveren aan het uitstekende vestigingsklimaat van Haaglanden en de Randstad Holland.

Deze hoge pretentie vergt wel iets van deze gemeente. Allereerst vraagt dit om goede interne verhoudingen. Tussen de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en onze ambtelijke medewerkers. Wij zijn samen verantwoordelijk voor en aanspreekbaar op de goede naam van Wassenaar. Als regiegemeente zullen wij scherp moeten zijn op de kwaliteit van onze dienstverlening en de doeltreffendheid van ons handelen. Het Wassenaarse model, waarvoor wij staan, is zonder al te veel franje, maar wel zeer eigentijds. Wassenaar mag een oase in de drukke Randstad zijn; het is geen eiland. Als wij als gemeente prijs stellen op onze zelfstandigheid dan juist moeten wij samenwerking met anderen zoeken en stimuleren, binnen en buiten Haaglanden.

Wij zijn daarmee op weg. Ik noemde al de Brandweer. Binnen Haaglanden zijn wij samen met Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer bezig, binnen de richtlijnen van de minister van BZK, een verregaande samenwerking op subregionaal niveau uit te werken. Om elkaars sterke punten te verenigen. Naar aanleiding van een recent bezoek zal Wassenaar met Leidschendam-Voorburg een contract sluiten over samenwerking op het gebied van ICT. Ten aanzien van klachtenmanagement zal samenwerking worden gezocht met Rijswijk. Op maatschappelijk gebied dienen zich ook mogelijkheden aan. Bij de ontwikkeling van het vliegveld Valkenburg is Wassenaar met andere gemeenten stevig betrokken. De gevolgen hiervan voor de druk op de reeds bestaande overvolle infrastructuur leiden tot nauwe samenwerking met niet alleen Katwijk, Leiden en Voorschoten, maar ook met de provincie en Haaglanden. Dames en Heren, dit is maar een greep uit de ontwikkelingen van ons externe netwerk. Maar er is meer.

Het Wassenaar van en voor de Wassenaarders. In de afgelopen vier jaar heeft het gemeentebestuur zich ingezet voor de verwezenlijking van veel grote projecten. Het is er zich terdege bewust van, dat alle goede bedoelingen ten spijt het beleid niet altijd even goed bij burgers en organisaties landt. Wij leven in een samenleving van mondige mensen. Met de introductie van de Politieke Markt is een stap gezet naar een open communicatie met belangstellenden en belanghebbenden. Wij zijn ons er van bewust dat wij van vele deelbelangen één goedwerkend totaal moeten maken, dat geschiedt thans bijvoorbeeld met het Verkeersplan en met de voorbereiding van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ik hoop binnenkort een open kennismakingsgesprek met de buurtverenigingen te hebben. Ook het klachtenmanagement, waarover ik sprak, heeft ten doel de burgers als actieve meedenkers serieus te nemen. Het ophanden zijnde Kwaliteits-Handvest past in onze opdracht de relaties van burger en bestuur te verbeteren.

Our world is very much on the move. Thanks to our media were instantly notified of many of the things happening elsewhere. Wassenaar is not an average municipality.
Many countries selected Wassenaar as the location for their Ambassadors to work or to live.
Wassenaar is also the home of top institutes like Clingendaal and NIAS. Only recently, right here in de Paauw, we witnessed and actively participated in the initiation of a new Chair on water management and economic diversification for the Roosevelt Academy, this on the occasion of the thirty-fifth anniversary of the reign of the Sultan of Oman. Our prime minister was one of the speakers. We consider the rendering of this kind of services as a means of supporting the international position of The Hague Region. Among other things we will pay special attention to the discovery of Australia by the Dutch, 400 years ago.
Our foreign guests this evening are not only very welcome tonight, but also later this year at our events and hopefully their own celebrations - here at de Paauw.

Dames en heren, twee maanden geleden had ik er nog geen flauw idee van dat ik hier op 10 januari u zou toe spreken als waarnemend burgemeester.
Aan mijn benoeming zijn vorig jaar enige ontwikkelingen voorafgegaan, die slechts als krantenlezer mijn aandacht trokken. En u weet, dat dat soort berichten snel vervaagt. Zo niet in dit geval. De Commissaris der Koningin, evenals de gemeenteraad en het college hebben mij uitvoerig bijgepraat, voordat ik aan Wassenaar mijn ja-woord gaf met als voornaamste opdracht de relatieverbetering, zowel intern in de gemeente als daarbuiten. Waarnemend burgemeester klinkt wat afstandelijk. Ik zie mijn burgemeesterschap hier ik neem aan tot ongeveer begin september als acting mayor. Dat past bij mij: ik ben niet alleen een denker, maar bovenal een doener. Ik wil er graag met u allen voor zorgen, dat de nieuwe raad, die in maart a.s. aantreedt, een goede start maakt.

Hartelijk welkom, maakt het u allen heel gezellig. Dank voor uw aandacht. Ik heb gezegd!