Het Nederlandse Rode Kruis

11 januari 2006
Pakistan: tenten en kachels voor dorpen hoog in de bergen

Het Rode Kruis brengt kachels en keukensets per helicopter naar afgesneden dorpen

Het is koud hoog in de bergen in Pakistan: de winters zijn streng. De mensen die er wonen hebben geleerd daarmee om te gaan. In hutten bedekt met een isolerende laag stro sliepen zij naast hun dieren. Maar nu is alles anders: de huizen zijn er niet meer. Wat rest is een tent. Daar kan geen isolerende laag stro op aangebracht worden en daarin kunnen geen dieren verblijven. Leven is overleven geworden.

Trauma´s door de aardbeving
Veel mensen hebben een trauma opgelopen door de ramp. Sha Mohammed Khan uit Sakargah in de Allai valley was een rijk man. Veel rijstvelden behoorden hem toe en zijn familie werkte op het land. Nu is hij volledig in de war. Op 8 oktober verloor hij zijn hele familie. Zijn opa, oma, vader, moeder, broers, zussen, vrouw en kinderen. Hij wil niet over de aardbeving praten en loopt de hele dag pratend en zingend rond, vertelt Jan Maarten Kist van het Nederlandse Rode Kruis.

Vrouwen en meisjes mogen het dorp niet uit

Sakargah bestaat uit zes dorpen en heeft nu nog zon 2000 inwoners. Het is alleen per helikopter bereikbaar. Op 5 januari bracht een Rode Kruis-helikopter een nieuwe lading kachels en keukensets.

Ook culturele barrières
Hulporganisaties moeten niet alleen de fysieke, maar ook culturele barrières overwinnen. Nazalie woonde hoog in één van de zes dorpen en woont nu beneden waar een kamp is ingericht. Twee van haar zes kinderen zijn omgekomen. Gelukkig heeft ze haar man nog. Ze heeft gezondheidsproblemen maar mag van haar man het dorp niet uit. Zij en haar dochters moeten wachten op een vrouwelijke arts die naar het dorp komt. We willen de komende tijd het aantal vrouwelijke artsen flink uitbreiden, aldus Jos Miesen, gezondheidscoördinator van het Nederlandse Rode Kruis.

Het Rode Kruis houdt zorgvuldig bij wie welke goederen ontvangt

Het Rode Kruis brengt samen met de Pakistaanse Rode Halve Maan tenten, dekens, kachels en keukensets naar dorpen hoog in de bergen. Het Rode Kruis heeft ook medische teams die naar de dorpen gaan. Per dag kunnen vaak slechts twee dorpen bereikt worden. Tot nu toe zijn meer dan 600 dorpen bereikt.

Blijf helpen!

De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie gestart. U kunt uw bijdrage storten op giro 800800. Geef aan Giro 800800. Zie ook de website van de Samenwerkende Hulporganisaties: www.giro800800.nl

Meer informatie:

* Dossier hulpverlening Pakistan