persconferentie politie en wetenschap

Politie en wetenschap

Datum : 12 januari 11.00 uur
Lokatie : Districtsbureau van politie, de Briefingsruimte. Adres: Schiedamseweg 300, 3025 AS Rotterdam
Onderwerp : Publicatie onderzoeksrapport 'Groepszedenmisdrijven onder minderjarigen. Analyse van een Rotterdamse casus', een nieuwe uitgave in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap.

In de afgelopen twee jaar is het fenomeen van groepszedenmisdrijven door en onder jongeren sterk in de publieke belangstelling gekomen. Met name in Rotterdam heeft het fenomeen zich gemanifesteerd in de vorm van een aantal geruchtmakende groepsverkrachtingen gepleegd door minderjarigen. Zaken die ook bij politie, OM en jeugdhulpverlening een aantal prangende vragen hebben opgeroepen. Wie zijn deze jongeren? Hoe komen ze tot hun daden? Welke rol speelt hun etnische achtergrond hierbij? In hoeverre is sprake van een nieuw fenomeen en beperkt het zich tot Rotterdam?
Een eerste antwoord op deze vragen geeft een bijzondere case-studie naar de eerste van deze geruchtmakende reeks groepsverkrachtingen die in 2004 aan het licht zijn gekomen. Enerzijds wordt een gedetailleerd beeld geschetst van de kenmerken en achtergronden van de jonge daders van de zedenmisdrijven en hun eventuele betrokkenheid bij andere misdrijven. Anderzijds wordt een eerste aanzet gegeven tot een wetenschappelijke verklaring van hun gedrag. Daarnaast bieden de bevindingen van de studie handvatten voor verbetering van de (vroeg-) signalering (door politie, hulpverlening, wijkorganen en ook scholen) van risicogedrag en werpen zij nieuwe vragen op voor vervolgonderzoek.

De studie 'Groepsmisdrijven onder minderjarigen' is in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap uitgevoerd door Advies- en onderzoeksgroep Beke in Arnhem.

Tijdens de persconferentie zullen de auteurs: mw. drs. Ilse van Leiden en mw. drs. Jolanda Jakobs hun rapport presenteren en de uitkomsten toelichten. Het rapport wordt vervolgens aangeboden aan een vertegenwoordiging van het regiopolitiekorps Rotterdam-Rijnmond. Frits Vlek, Programmadirecteur Politie en Wetenschap, zal de persconferentie leiden. Allen zijn beschikbaar voor nadere vragen.

Een exemplaar van het onderzoeksrapport alsmede van het persbericht zijn donderdag vanaf 8.00 uur onder embargo te verkrijgen bij:

- Uitgeverij Kerckebosch bv, Julianalaan 67, 3708 BB Zeist (vanaf 8.30 uur);
- Politie en Wetenschap, p/a LSOP/NPA, De Kleiberg 15, 7312 SN Apeldoorn (vanaf 8.00 uur)

Het onderzoeksrapport is uitgegeven in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap. Dit programma is in mei 1999 ingesteld om het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van politie en veiligheid te stimuleren en tevens een impuls te geven aan een betere benutting van onderzoeksresultaten in politiepraktijk en opleiding. Daartoe is een meerjarig onderzoeksprogramma ontwikkeld. De uitvoering van dit programma geschiedt onder leiding van programmadirecteur G.C.K. Vlek.

Nader informatie kan worden verkregen bij;

Het Programma Politie en Wetenschap:
Frits Vlek, 055-5397915 of 06-22778644