Hulpverlening Gelderland Midden

Informatie over reizen en vogelgriep
---

Reizigers naar Turkije, Roemenië, Indonesië, Thailand en andere (Aziatische) landen waar vogelgriep heerst of vermoed wordt, krijgen adviezen om de verspreiding van vogelgriep zoveel mogelijk tegen te gaan. Geadviseerd wordt onder meer om direct contact met levende watervogels en pluimvee zoveel mogelijk te mijden. Ook is het verboden dierlijke producten (als eieren, veren, vlees en jachttrofeeën, maar ook kaas, melk en huiden) mee terug te nemen.

Het risico als toerist vogelgriep op te lopen is zeer klein. Men zou de vogelgriep kunnen oplopen bij intensief contact met besmet pluimvee of besmette vogels. Hierbij moet u denken aan dagelijks contact in verband met verzorging van de dieren, slachten, veren plukken, etc.

Mijdt ook plekken waar veel pluimvee en vogels zijn (bijvoorbeeld markten waar kippen worden verhandeld). Neem ook geen souvenirs mee waarin veren, dons of andere producten van pluimvee of vogels verwerkt is.

Het eten van kippenvlees is, mits goed doorbakken (ook vanwege bijvoorbeeld een Salmona-infectie), geen probleem.

Er zijn voor toeristen geen extra vaccinaties nodig zoals een influenzavaccinatie of het slikken van Tamiflu.

Als u zich aan de normale voor bovenstaande landen geldende adviezen houdt en plekken met veel pluimvee of vogels mijdt kan men dus volop genieten van de vakantie.

Meer informatie over de vogelgriep kunt u vinden op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; www.minvws.nl

---

Deze pagina is bijgewerkt op 11-01-06 11:10
---

© Hulpverlening Gelderland Midden Postbus 5364, 6802 EJ Arnhem Internet: www.HulpverleningGelderlandMidden.nl