GroenLinks

GroenLinks stelt homofobie in Polen aan de kaak

11 januari 2006

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg van GroenLinks wil dat de Europese Unie stappen onderneemt om discriminatie van homoseksuelen in Polen en elders tegen te gaan. "Het is onacceptabel dat de regering van een Europees land actief aanzet tot discriminatie en haat."

Homofobie
Vlak na zijn aantreding als minister president van Polen, verklaarde Kazimierz Marcinkiewicz dat homoseksualiteit "onnatuurlijk" is en "als iemand anderen met zijn homoseksualiteit probeert aan te steken, moet de overheid ingrijpen." Even onomwonden waren de uitspraken van de huidige minister van Cultuur, die tijdens een verkiezingsbijeenkomst waarschuwde dat "homopropaganda" geen tolerantiekreet is en dat er gedurende zijn regeerperiode "donkere tijden" zullen aanbreken voor de homobeweging.

Vredige demonstraties tegen discriminatie van homoseksuelen werden tot twee maal toe verboden door de toenmalige burgemeester van Warschau, die nu president van Polen is. Ook de burgemeester van Poznan belette een gelijkheidsparade op de Internationale Dag van Tolerantie op 20 november. De Europese Groene fractie gaat in juni naar Poznan om haar steun uit te spreken voor de Poolse homobeweging.

Verbod op discriminatie
"In Europa kennen we de vrijheid van meningsuiting, dus mogen politici er rare meningen op na houden. Ze mogen echter niet aanzetten tot discriminatie of haat. Ook is het strijdig met Europese waarden om het staatsapparaat in te zetten tegen vredige pogingen om tolerantie aan te wakkeren," aldus Buitenweg.

Betere bescherming
Daarom wil de Europese Groene fractie dat homoseksuelen meer bescherming krijgen tegen discriminatie. Op dit moment is volgens Europese regels discriminatie jegens homoseksuelen alleen op de werkvloer verboden. Discriminatie op grond van etniciteit is echter ook verboden in huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid. Kathalijne Buitenweg wil dat het verbod op homodiscriminatie ook op deze gebieden wordt toegepast, waardoor deze dezelfde bescherming krijgt als rassendiscriminatie. Ook willen de Groenen dat degenen die discrimineren strafrechtelijk worden aangepakt.

De resolutie die op initiatief van de Groenen is ingediend, wordt volgende week in Straatsburg besproken. Daarin wordt ook de situatie in Letland en in Litouwen betreurd, waar de nationale parlementen het homohuwelijk in de grondwet willen verbieden.

«