Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 januari 2006


Vragen van de leden Arib en Verbeet (Beiden PvdA) aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het verschijnsel delirium bij ouderen


1.

Hebt u kennisgenomen van het bericht in het Noordhollands Dagblad en Trouw dat een delirium (vorm van acute verwardheid) bij ouderen vaak wordt onderschat in ziekenhuizen? 1)


2.

Klopt het dat het optreden van een delirium een groot probleem vormt voor ziekenhuizen en dat het Medisch Centrum Alkmaar een kwart van alle oudere patiënten met een delirium opneemt?


3.

Klopt het dat zes- tot zevenhonderd mensen boven de zeventig jaar jaarlijks overlijden binnen drie maanden na opname in het Medisch Centrum Alkmaar aan een delier, ofwel acute verwarring? Wat is uw mening hierover?


4.

Deelt u de mening dat het hier om vermijdbare sterfte gaat en dat het onderscheiden van die risicogroep, extra begeleiding en goede medicatie tot veel verbeteringen kunnen leiden? Zo ja, wat gaat u doen om de zorg voor deze categorie patiënten te verbeteren?


5.

Deelt u de mening dat ziekenhuizen verplicht moeten worden gesteld beleid te ontwikkelen om deze aandoening te voorkomen of te behandelen? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen?


6

Deelt u de aanbeveling van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat ziekenhuizen een registratie moeten bijhouden van deze groep patiënten?


7.

Klopt het dat een betere behandeling niet eerder dan in 2007 zal worden opgenomen in de prestatie-indicatoren van ziekenhuizen? Zo ja, vindt u dit acceptabel als tot die tijd nog honderden ouderen aan een tekort aan zorg zullen overlijden?


1. Het Noordhollands Dagblad en Trouw 9 januari 2006