Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 januari 2006


Vragen van de leden Noorman-den Uyl en Depla (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën


over de niet-uitbetaling van de huurkostentoeslag 2006


1

Is het juist dat sommige aanvragers van huurkostentoeslag die al in september 2005 een aanvraag hebben ingediend voor de huurtoeslag 2006, nog steeds geen bericht hebben ontvangen over de toe te kennen huurtoeslag en ook geen toeslag hebben ontvangen?


2

Zo ja, om hoeveel toeslaggerechtigden gaat het?


3

Is het juist dat de Belastingdienst/Toeslagen niet in staat is om bij telefonisch rappel in januari 2006 hun bestanden in te zien om te bezien of er recht is op huursubsidie en of de aanvraag is binnengekomen en wanneer de uitbetaling plaatsvindt?


4

Is het juist dat de Belastingdienst/Toeslagen, indien zij een kopie van het huurcontract niet goed kunnen lezen, de huur op 1¤ stellen en vervolgens de in september ingediende aanvraag voor huurtoeslag in december afwijzen in plaats van een nieuwe kopie te vragen of om nadere informatie te vragen?


5

Zo ja, hoe vaak komt dat voor in aantallen en hoeveel van deze zaken zijn nog niet afgehandeld?


6

Bent u bereid om in plaats van een formele afwijzing, waar een beroepsprocedure op moet volgen, in alle gevallen waar kennelijk sprake is van een onduidelijkheid in de aanvraag, de betrokkenen er alsnog op te wijzen dat op basis van nader omschreven informatie de aanvraag dan op nieuw behandeld zal worden?


7

Kunt u garanderen dat iedereen die tijdig een aanvraag voor huursubsidie heeft ingediend, deze ook in de maand januari zal ontvangen? Zo niet, wanneer dan wel?


8

Kunt u garanderen dat iedereen die de Belastingdienst /Toeslagen belt, ook binnen 3 werkdagen een feitelijk, inhoudelijk en adequaat antwoord krijgt op gestelde vragen?


9

Kunt u deze vragen voor het AO huurtoeslag op 9 februari 2006 beantwoorden?


Zie bijgesloten bericht van de heer O (voor staatssecretaris beschikbaar).