Gemeente Vlaardingen


Vrijwilligerswerk en belastingzaken per 1/1/2006

Verdubbeling onbelaste onkostenvergoeding in 2006

Een belangrijk kenmerk van vrijwilligerswerk is dat de vergoeding die je ontvangt niet in verhouding staat met het werk dat je verricht. Als vrijwilliger ontvang je soms wel een kleine vergoeding voor de werkzaamheden of voor de kosten die je maakt. Die vergoeding kan belast zijn voor de loon- en inkomstenbelasting. Het bedrag is echter niet belast als je totale vergoeding:


* Bestaat uit een onkostenvergoeding voor de werkelijke kosten die je hebt gemaakt (je moet die kosten op verzoek wel kunnen aantonen).

* Als je als vrijwilliger totaal niet meer dan 150 per maand en 1500 per jaar (10 maanden) per jaar aan vergoeding ontvangt (nieuwe bedragen per 1/1/2006). Dit wordt de 'vrijwilligersregeling' genoemd.

Let op: voor uw aangifte over 2005 gelden nog de bedragen van maximum 21 per week, met een maximum van 735 per jaar.

Uitleg bij vergoeding werkelijk gemaakte kosten

Je kunt een vergoeding ontvangen voor de werkelijke kosten die je hebt gemaakt voor bijvoorbeeld postzegels, materialen en dergelijke. Als je voor het vrijwilligerswerk reist met je eigen auto, dan mag de organisatie je een kilometervergoeding geven. Die vergoeding mag kostendekkend zijn. Voor je auto is dat de gemiddelde kilometerprijs waarvoor je rijdt. De vergoeding per kilometer mag dus meer zijn dan de maximale vergoeding per kilometer (in 2005 0,18) die werknemers in loondienst ontvangen.

Let op: deze kilometervergoeding geldt niet als je ook een vergoeding krijgt voor de werkzaamheden zelf!

Op de site van de belastingdienst vind je meer informatie. Onder andere ook wat je moet doen als de vergoeding die je ontvangt meer is dan de werkelijk gemaakte kosten of meer is dan 1500 per jaar. Kijk op de site van de Belastingdienst.