Gemeente Wijdemeren


11/01/06
Uitkomst formatieonderzoek:
Wijdemeren heeft 8 medewerkers minder dan
vergelijkbare gemeenten

Gemeente Wijdemeren heeft gemiddeld 8 medewerkers minder dan vergelijkbare andere gemeenten. Dit blijkt uit de resultaten van het formatieonderzoek dat bureau Berenschot onlangs in opdracht van de gemeente heeft gehouden.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de personeelsomvang voor staf en ondersteuning van ongeveer gemiddelde omvang is. Voor uitvoerende en beleidsmatige taken heeft Wijdemeren minder personeel in dienst ten opzichte van vergelijkbare gemeenten. Dit geldt voor nagenoeg alle afdelingen. Een iets grotere omvang dan gemiddeld heeft afdeling Juridische Zaken en Veiligheid, waarvan de brandweer onderdeel is. Dit is te verklaren door het hoge aantal bezwaren die de gemeente ontvangt en de prioriteit die de politiek geeft aan brandveiligheid.

Beperkte capaciteit
Het onderzoeksbureau concludeert dat het huidige aantal medewerkers, op uitzondering van de genoemde clusters en afdelingen, voldoende is om de structurele taken van de gemeente uit te voeren. Als kanttekening stelt het bureau dat:


* incidentele projecten en politieke prioriteiten leiden tot druk op de capaciteit

* er weinig ruimte is voor beleidsontwikkeling en reflectie
* de gemeente kwetsbaar is, ondermeer door verschillende éénmansposten

Formatieonderzoek
Het formatieonderzoek is in het najaar van 2005 uitgevoerd. Doel was te onderzoeken hoeveel personeel er bij de verschillende organisatie-onderdelen nodig is voor de wettelijke taken, de ambities van de ambtelijke organisatie en het lokaal bestuur en de ontwikkelingen die op de gemeente afkomen. Om deze vraag van de gemeente te beantwoorden heeft het onderzoeksbureau ondermeer de Wijdemeerse formatie vergeleken met 11 gemeenten met gemiddeld 23.000 inwoners.