FNV

Collectieve ziektekostenverzekering

Sporters krijgen overbruggingsfonds

Voetballers en wielrenners hebben het al: een fonds waar je uit put als je sportieve carrière is afgelopen. FNV en NL Sporter willen het uitbreiden naar alle topsporters.

NL Sporter, de vakbond voor topsporters, en de FNV onderhandelen met staatssecretaris Wijn van Financiën over een overbruggingsregeling voor topsporters die stoppen met hun sportieve loopbaan. De bonden willen dat huidige regeling voor wielrenners en voetballers wordt uitgebreid naar andere sporten.

Het fonds is bedoeld om de overgang van een sportieve loopbaan naar een maatschappelijke carrière te vergemakkelijken. Zolang de sporter zich met topsport bezighoudt, krijgt hij op basis van de stipendiumregeling een inkomensgarantie van ongeveer het minimumloon.

Verouderd

Uit onderzoek van NL Sporter blijkt dat sporters gemiddeld stoppen als ze 32 jaar oud zijn en dat het gemiddelde inkomen van topsporters 7.100 euro is. Zo'n 5 procent van de topsporters verdient meer dan 29.500 euro per jaar. Als de sporters stoppen, stopt ook vrijwel direct de financiële ondersteuning. Daarnaast hebben de sporters vaak een verouderde opleiding en geen werkervaring.

* Lees meer in het FNV e-Magazine

11 januari 2006