FNV

Collectieve ziektekostenverzekering

`75 miljoen voor stageplekken. Nu!'

Het nieuwe jongerennetwerk FNV Jong bijt zich vast in de afspraken over extra geld voor stageplaatsen. Die stageplekken moeten er snel komen, zo zegt Judith Ploegman van FNV Jong (foto) in FNV e-Magazine van woensdag 11 november.

`FNV Jong gaat de overheid, werkgevers én de FNV houden aan de belofte om 75 miljoen extra te investeren in stageplekken voor jongeren. Op de werktop op 1 december is dat afgesproken en we eisen dat dat bedrag snel wordt omgezet in extra stageplekken. Anders hebben we direct ruzie.'

Aldus Judith Ploegman, de nieuwe voorzitter van FNV Jong, het jongerennetwerk van de FNV. Als eerste is vandaag de FNV zelf aan de beurt, waar ze het punt aan de orde zal stellen bij het federatiebestuur.

Op de werktop is afgesproken om 20 miljoen euro extra uit te trekken voor de begeleiding van stagiaires in het mbo en 15 miljoen voor het creëren van simulatieplekken. Daarnaast is er 40 miljoen voor leer/werkplaatsen.

Ook wordt in 2006 nog eens extra 60 miljoen euro in onderwijs gestopt als blijkt dat er meer moet worden gedaan om voortijdig schooluitval op het (v)mbo tegen te gaan.

Tekort

Geen overbodige luxe, vindt Ploegman, die vorige week begonnen is met haar werk.

`Er is een enorm tekort aan stageplekken En op de plekken die er zijn, worden jongeren vaak ingezet als goedkope arbeidskrachten, zonder begeleiding. Niet zo gek dat de schooluitval zo hoog is: dat is natuurlijk enorm demotiverend.'

11 januari 2006