Gemeente Loenen aan de Vecht


Nieuwe regels verbranden snoeihout

Nieuw beleid gemeente Loenen voor het verbranden van snoei- en takkenhout

Op 13 januari 2004 heeft het college nieuwe regels gemaakt voor het verbranden van snoeihout. Met deze regels wilde het college er voor zorgen dat burgers andere alternatieven gaan gebruiken zoals ondermeer versnipperen en laten liggen van snoei- en takkenhout, in plaats van verbranden. Uit de evaluatie blijkt dat de nieuwe regels niet leiden tot minder verbrandingen.

De noodzaak hiervoor blijft nog wel aanwezig. Bij verbranding ontstaan namelijk schadelijke stoffen die in de lucht en in de bodem achterblijven. Bepaalde stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en vormen daarom lange tijd een gevaar voor de volksgezondheid. Bovendien is van deze stoffen vastgesteld dat ze in kleine hoeveelheden al een schadelijke werking kunnen hebben.

Het college heeft daarom besloten een nieuwe voorwaarde toe te voegen aan het beleid. Dit heeft overigens ook te maken met de landelijke ontwikkelingen om alternatieven zoveel mogelijk te stimuleren. Met deze nieuwe voorwaarde sluit ons beleid beter aan bij het beleid van de omliggende gemeenten.

Extra voorwaarde om in aanmerking te komen voor een ontheffing

Om in aanmerking te komen voor een ontheffing op grond van artikel 10.63 van de Wet milieubeheer moet sprake zijn van een situatie waarin het snoei- en takkenhout niet op een andere wijze afgevoerd kan worden. Dit is ter beoordeling van de groendeskundige van de gemeente.

Nieuwe beleid zal per 1 oktober 2006 ingaan

Om een redelijke overgangstermijn te hanteren zal het nieuwe beleid per 1 oktober 2006 in gaan.

Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met mevrouw M. Leurs van de afdeling algemene bestuurlijke en juridische zaken van het gemeentehuis, tel.0294-236253.