Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 2 2006

Afbeelding bij bericht

Fietspendelboot 'de Drie Provinciën' op 1 mei in de vaart

Het is nu zeker: de fietspendelboot, die zal gaan varen tussen Boxmeer en Grave, gaat op maandag 1 mei a.s. van start. Vorige week hebben de (loco-)burgemeesters van alle bij het project betrokken gemeenten hun handtekening gezet onder het contract met exploitant Huub Niessen. Als laatste zette afgelopen donderdag loco-burgemeester Piet Martens van Mook en Middelaar, bestuurlijk kartrekker van het project, zijn handtekening.

De fietspendelboot vaart in de periode 1 mei-1 oktober op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag tweemaal daags op en neer. Hij legt op vaste tijden aan in Boxmeer, Gennep, Oeffelt, Cuijk, Mook en Grave. Fietsers die een van de fietsroutenetwerken aan weerszijden van de Maas volgen kunnen bij elk van deze halteplaatsen op- en afstappen. Tickets zijn aan boord te koop. Dagkaarten voor het hele vaartraject zullen mogelijk ook bij de VVV-kantoren in de regio verkrijgbaar worden gesteld. In de komende maanden zal op ruime schaal verdere bekendheid aan de pendelboot worden gegeven. Dat gebeurt o.a. door middel van een speciaal krantje en flyers, die onder de bevolking in de regio worden verspreid en voor recreanten en toeristen o.a. verkrijgbaar zijn bij de VVV's.

De direct aan het vaartraject gelegen gemeenten (Boxmeer, Gennep, Cuijk, Mook en Middelaar en Grave) hebben voor een periode van twee jaar een garantiesubsidie in de exploitatiekosten van de boot in het vooruitzicht gesteld. De gemeenten St. Anthonis en Mill en St. Hubert hebben een solidariteitsbijdrage toegezegd. Verder zijn subsidies binnengehaald van de provincies Noord-Brabant en Limburg en van de Euregio Rijn-Waal voor de promotie van de boot, bewegwijzering, informatieborden en kadeaanpassingen.

De pendelboot draagt de naam 'de Drie Provinciën' en deze is niet voor niets gekozen, want hij doet niet alleen drie Brabantse en twee Limburgse gemeenten aan, maar passeert ook de provincie Gelderland. Het is niet uitgesloten dat volgend jaar ook in de Gelderse gemeente Heumen wordt aangelegd. Gesprekken daarover zijn gaande.

Op de foto:

Loco-burgemeester Piet Martens (rechts) van Mook en Middelaar en Huub Niessen, exploitant van de fietspendelboot 'de Drie Provinciën', zetten hun handtekening onder het contract

Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal (SWS)

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag 7 maart 2006 kunnen kiezers stemmen in een stemlokaal naar keuze binnen onze gemeente.

Deze mogelijkheid is een experiment van minister Pechtold waaraan ook onze gemeente meedoet.

Minister Pechtold wil het stemmen in een willekeurig stemlokaal vanaf 2007 landelijk invoeren.

Stemmen in een willekeurig stembureau binnen de gemeente Mook en Middelaar

Het belangrijkste onderdeel van het experiment houdt in dat u vrij bent in elk stembureau binnen onze gemeente te stemmen. U kunt dus op 7 maart 2006 beslissen waar u uw stem gaat uitbrengen. U hoeft daarvoor geen kiezerspas meer aan te vragen.

Stempas

Vanwege het experiment ontvangt u in plaats van de gebruikelijke oproepingskaart een zogenaamde stempas. Deze pas is voorzien van een aantal beveiligingskenmerken waardoor het niet mogelijk is dat iemand twee maal een stem uitbrengt. U moet de stempas meenemen naar het stembureau. Let er op dat de stempas onbeschadigd en volledig is. Zonder gave stempas kunt u namelijk niet stemmen! Neem ook uw legitimatiebewijs mee. Op het stembureau kan men daar eventueel naar vragen.

Stempas kwijt of niet ontvangen?

Zoals gesteld kunt u zonder stempas geen stem uitbrengen. Wat nu als u uw stempas kwijt bent of deze onverhoopt niet zou hebben ontvangen? Dan kunt u bij de Publieksbalie tijdens de gebruikelijke openingstijden een vervangende stempas aanvragen. Dit kunt u uiterlijk tot en met 3 maart 2006 doen.

Volmacht

Het is mogelijk aan iemand anders een volmacht te geven om namens u uw stem uit te brengen. Dit gebeurt door de achterkant van de stempas in te vullen en te ondertekenen. Voorheen kon u uitsluitend iemand machtigen die in het hetzelfde stemdistrict zijn of haar stem uitbracht. Nu kunt u uw volmacht ook geven aan iemand in een ander stemdistrict in onze gemeente. Let wel: geef uw volmacht niet zomaar af!

Vragen?

Neem dan contact op met de Publieksbalie Tel. 6969111.

Kledinginzamelingsactie

Vier maal per jaar wordt in de gehele gemeente Mook en Middelaar kleding en textiel ingezameld. Op 19 januari a.s. wordt er weer een kledinginzamelingsactie gehouden.

De gemeente Mook en Middelaar heeft sinds 2001 een inzamelcontract met VAOP. Deze coöperatie heeft per 1 januari 2004 opdracht gegeven aan de stichting Aktie68 om in onze gemeente in te zamelen.

Medewerkers van Aktie68 bezorgen vóór de dag van inzameling plastic zakken huis aan huis. U kunt deze zak op donderdag 19 januari vanaf 8.00 uur 's morgens goed zichtbaar aan de kant van de weg zetten.

Daarnaast wordt u geattendeerd op de mogelijkheid om oude kleding en schoeisel gratis bij de Milieustraat aan de Veldweg 1 te Mook aan te bieden.

Voorkom bevriezing van uw gft-afval

Voorkom dat uw gft-afval in de wintertijd vastvriest in uw container door deze:

Op een beschutte plaats uit de wind te zetten;

Met zo weinig mogelijk nat afval te vullen;

Pas op de dag waarop hij geleegd wordt, aan de straat te zetten;

De nacht van tevoren indien mogelijk in de garage of andere beschutte plaats te plaatsen, zodat bevroren resten kunnen ontdooien

Tijdens een vorstperiode zo weinig mogelijk aan te bieden.

Voeg in geen geval zout of antivriesvloeistoffen aan het afval toe. Deze stoffen hebben een negatieve invloed op het composteringsproces. Slaan op de container helpt evenmin.

Ontheffing APV - geluidshinder

Voor het slijpen van spoorstaven gedurende de nachtperiode.

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar maken bekend dat zij ontheffing hebben verleend aan BAM Rail op grond van artikel 4.1.7 lid 2 van de Algemeen Plaatselijke Verordening voor het produceren van een geluid tijdens het uitvoeren van slijpwerkzaamheden aan het spoor.

Het doel van het slijpen van de spoorstaven is het in goede conditie houden van het spoor, hetgeen de veiligheid ten goede komt en waardoor het spoor uiteindelijk minder geluid afstraalt wanneer er een trein overheen rijdt. Voor de werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van speciale slijptreinen die stapvoets heen en weer zullen rijden. Met name bij dicht aan het spoor gelegen woningen zal dit tot geluidshinder kunnen leiden.

De ontheffing is geldt voor maximaal vier periodes, gedurende maximaal zes nachten, in het jaar 2006. De werkzaamheden vinden s nachts plaats omdat de capaciteit van het spoorwegnet buitendienststelling overdag niet toestaat.

Burgemeester en Wethouders hebben bepaald dat BAM Rail circa 2 weken voorafgaand aan de eerste werkzaamheden de bewoners schriftelijk zal informeren over datum en tijdstip waarop deze plaatsvinden. Verder zult u in deze rubriek circa 2 weken tevoren nader worden bericht.

Het besluit tot verlening van ontheffing ligt gedurende zes weken, met ingang van 5 januari 2006 tot en met 15 februari 2006 tijdens openingsuren ter inzage bij de publieksbalie. Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden een gemotiveerd bezwaar indienen bij het college.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau RIBM, tel. 024-6969146.

Verordening commissie bezwaarschriften

Ten aanzien van de indiening van bezwaarschriften zijn de hoofdstukken 5 en 6 van de Algemene wet bestuursrecht en de verordening behandeling bezwaar- en beroepschriften van toepassing. Gelet op het feit dat voornoemde verordening op een aantal punten is achterhaald, heeft de raad op 15 december j.l. de verordening commissie bezwaarschriften vastgesteld. Hierin is o.a. vastgelegd dat er een commissie is welke adviseert over ingediende bezwaarschriften en wat de bevoegdheden van

deze commissie zijn. De nieuwe verordening treedt op 18 januari a.s. in werking. De volledige tekst is in te zien bij de publieksbalie.

Verordening interne en externe klachtenbehandeling

Ten aanzien van het indienen van klachten is hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht en de huidige gemeentelijke klachtenregeling van toepassing. Per 1 januari j.l. is de Wet extern klachtrecht voor gemeenten en gemeenschappelijke regelingen in wering getreden. Op grond hiervan en vanwege een gewijzigde organisatiestructuur heeft de raad op 15 december j.l. de verordening interne en externe klachtbehandeling gemeente Mook en Middelaar 2006 vastgesteld. Hierin is o.a vastgelegd dat er klachten over gedragingen van ambtenaren en bestuurders kunnen worden ingediend en op welke wijze deze klachten intern en extern worden afgehandeld. De nieuwe verordening treedt op 11 januari a.s. in werking. De volledige tekst is in te zien bij de publieksbalie.

Aanvraag kapvergunning

Project Renovatie Pastoor Fabritiusstraat/Kleine Blokstraat te Mook

De gemeente gaat in het voorjaar starten met de uitvoering van de rioolrenovatie, het herstraten van trottiors en het aanleggen van enkele parkeerplaatsen in de Pastoor Fabritiusstraat en Kleine Blokstraat. Hiervoor wordt kapvergunning gevraagd voor:

40 sierappelbomen (Malus) in de Past. Fabritiustraat


1 Bonte Esdoorn (Acer) nabij het winkelcentrum


1 Meelbesboom (Sorbus) in de Kleine Blokstraat

In de Pastoor Fabritiusstraat worden hiervoor 34 zuilvormige essen (Fraxinus ornus Obelisk) herplant.

Project De Maaswerken cluster 2 en 3 Realisering groene kaden, harde kaden en demontabele kaden te Middelaar en Mook

Rijkswaterstaat Maaswerken heeft het voornemen om in de maand maart het voornoemde project te gaan starten, d.w.z. verhoging en verbreding van de kaden van Middelaar naar Mook.

Ter hoogte Kopseweg 8 diverse bomen

Ter hoogte Voordijk 2 diverse bomen

Ter hoogte Cuijksesteeg 21 diverse bomen

Inzage beide projecten: van 11 januari 2006 t/m 25 januari 2006

Inspraakmogelijkheden: d.m.v. zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode.

Nadere informatie: bureau Beheer Openbare Ruimte,

tel. 024-6969157.

Verleende kapvergunning

Perceel
Omschrijving Herplantplicht

Mook

Rijksweg 123 8 dennen en 1 beuk 1 boom vd 1^e grootte

Perceel
Omschrijving Herplantplicht

Molenhoek

Singel 126 2
eiken 1 boom vd 2^e grootte

Inzage: 10 januari 2006 t/m 21 februari 2006

Reactiemogelijkheden:


· bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode


· voorlopige voorziening na indiening van bezwaarschrift bij Rechtbank Arrondissement Roermond, Postbus 950,

6050 AZ Roermond

Nadere informatie: bureau BOR, tel. 024-6969157.

Verleende lichte bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving Verzonden

Mook :

Mortel 22 uitbreiden woonhuis 6 januari 2006

Molenhoek:

Stiftstraat 29 bouw berging 6 januari 2006

Ringbaan 34 dakkapel 6 januari 2006

Verleende reguliere bouwvergunningen

Bouwadres
Omschrijving Verzonden

Mook :

Gelrestraat 11 uitbreiden woonhuis 6 januari 2006

Knollenberg 4 wijzigen gevels vervallen 6 januari 2006

gebruik garage

Kerkstraat 8 vernieuwen dakconstructie 6 januari 2006

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum


- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950,

6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur.

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving

Mook :

Rijksweg 93 uitbreiden woonhuis

Molenhoek:

Lindenlaan 3, 3a, 3b en 3c bouw twee woningen en woongebouw

Hoeveveld 32 bouw woning met bedrijfsruimte

Hoeveveld 19 vergroten bedrijfswoning en kantoor

Heumensebaan 5 uitbreiden woonhuis

Franciscanessenstraat bouw 10 woningen

Middelaar:

Arnold van Heumenstraat 8 bouw serre

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

Overzicht data welstandscommissies

Kleine commissie

De vergaderingen van de kleine commissie vinden plaats op 16 en 30 januari 2006

om 14:00 uur in het gemeentehuis te Mook.

De agenda is de donderdag vooraf aan de vergadering in te zien in het gemeentehuis.

Grote commissie

De leden van de grote commissie vergaderen op 23 januari 2006 om 9.00 uur, plaats is nog niet bekend.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met het bureau RIBM, telefoonnr. (024) 69 69 147.

Berichttype Inforubriek Ter Sprake