- PERSBERICHT -

Regio Hollands Midden stap verder in ontwikkeling Veiligheidsregio

Hulpverlening bij rampen eenduidig georganiseerd

De Veiligheidsregio Hollands Midden krijgt steeds meer vorm. In de Veiligheidsregio werken de brandweer, de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), de politie en de 31 gemeente in Hollands Midden samen bij de voorbereiding op en hulpverlening in crisissituaties. Op 12 januari 2006 worden twee belangrijke overeenkomsten gesloten, om de gezamenlijke hulpverlening efficiënt, krachtig en professioneel te organiseren. Dit moet leiden tot een verbetering van de veiligheid van de burger in Hollands Midden.

Vanaf 1 juli 2006 moeten er in Nederland 25 Veiligheidsregio's zijn gevormd. Het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties heeft de basiseisen geformuleerd waaraan de regio's moeten voldoen. In Hollands Midden is al in 2005 gestart met de vorming van deze regio. Dat heeft inmiddels al geresulteerd in een Gemeenschappelijke Meldkamer, waar meldingen worden verwerkt voor ambulance, brandweer en politie. Ook zijn er voorbereidingen getroffen voor intensievere samenwerking. Donderdag worden hiervoor twee overeenkomsten gesloten.

Nauwere samenwerking

Per 1 januari 2006 zijn de besturen van de Regionale Brandweer en van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) samengevoegd. Vanwege deze samenvoeging (verandering van functie en naam) zal dit nieuwe bestuur op 12 januari 2006 een nieuw convenant met het Regionaal College van de Politie Hollands Midden tekenen. Dit convenant regelt de bestuurlijke samenwerking tussen de Regionale Brandweer en GHOR en de politie bij de voorbereiding op de bestrijding van grootschalige incidenten. Het convenant regelt ook dat de besturen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de instandhouding van een gemeenschappelijke regionale meldkamer.

Overeenkomst gezondheidszorg

Het nieuwe bestuur van de Regionale brandweer en de GHOR tekent op 12 januari ook een zogeheten dienstverleningsovereenkomst met de Regionale Dienst voor Openbare Gezondheidszorg (RDOG). Daarmee wordt gegarandeerd dat deze dienst de geneeskundige hulpverlening verzorgt bij grote incidenten en rampen in Hollands Midden.

De RDOG is nieuw, en is op 1 januari 2006 ontstaan uit een fusie tussen de GGD Zuid-Holland Noord, de GGD Midden-Holland, de Regionale Ambulancedienst en het GHOR-bureau. Daarmee is binnen de Veiligheidsregio één loket voor de geneeskundige hulpverlening in crisissituaties ontstaan.

Organisatie

Het Regionaal College van Politie en het bestuur van de Regionale Brandweer en GHOR bestaan vrijwel helemaal uit dezelfde personen, te weten de burgemeesters van de 31 gemeenten in het werkgebied. In het Regionaal College zit daarnaast de hoofdofficier van Justitie. Het Veiligheidsbestuur, de gezamenlijke vergadering van de twee besturen, maakt een efficiënte, krachtige en professionele hulpverlening bij grootschalige incidenten mogelijk. Dit wordt bereikt door directe afstemming, meer samenwerking en betere inzet van mensen en middelen


---

Noot voor redactie/