Grote verschillen in stijging gemeentelijke lasten

Vereniging vno-ncw

Den Haag, 11 januari 2006 - De ontwikkeling van belastingen en heffingen voor bedrijven verschilt in 2006 sterk per gemeente. In sommige gemeenten worden bedrijven met verhogingen van meer dan 10 procent geconfronteerd in andere gemeenten dalen de lasten met een zelfde percentage. Gemiddeld blijft de lastenstijging hoogstwaarschijnlijk beperkt tot enkele procenten. Dit blijkt uit een onderzoek van het VNO-NCW-opinieblad Forum onder 116 gemeenten.

Anders dan bedrijven gaan burgers er dit jaar vrijwel allemaal wél op vooruit. Dat komt doordat het kabinet de mogelijkheid om voor woningen onroerende-zaakbelasting te heffen fors heeft beperkt. Op de aanslag scheelt dat voor een gemiddeld huis al gauw 40 tot 45 procent. Daar staat tegenover dat gemeenten andere heffingen (afvalstoffenheffing, rioolrechten en dergelijke) fors verhogen, met gemiddeld 6 tot 8 procent. Niettemin dalen de gemeentelijke lasten voor burgers per saldo nog altijd met zo'n 15 tot 20 procent.

Bedrijven profiteren niet van de kabinetsmaatregel. In sommige gemeenten gaat de onroerende-zaakbelasting voor bedrijfspanden in 2006 fors omhoog, soms met meer dan 15 procent. Er zijn echter ook veel gemeenten die de ozb voor bedrijven dit jaar fors (tot zelfs meer dan 20 procent) laten dalen. Gemiddeld stabiliseert de totale ozb-opbrengst die op bedrijfspanden wordt geheven, zich ongeveer op het niveau van 2005. Daar staat tegenover dat bedrijven - net als burgers - vaak hogere rechten moeten betalen (bijvoorbeeld voor rioolonderhoud), zodat per saldo gemiddeld hoogstwaarschijnlijk toch een beperkte lastenstijging overblijft.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zegt in een reactie op de onderzoeksresultaten blij te zijn dat de gemiddelde stijging van de lokale lasten dit jaar redelijk beperkt lijkt. 'Na jaren van hoge lastenstijgingen, lijkt er nu toch duidelijk matiging op te treden. Ik ben daarover heel tevreden.'
Wientjes betreurt het wel dat de lastenontwikkeling per gemeente zo sterk verschilt en dat een groot aantal gemeenten hun bedrijfsleven nog altijd met forse lastenstijgingen opzadelen. 'Deze gemeenten hebben de tijdgeest niet goed verstaan', zegt Wientjes. 'Het economisch herstel is broos; daarbij kunnen we extreme lastenstijgingen niet gebruiken.' De VNO-NCW-voorzitter zegt het ook jammer te vinden dat nog altijd zoveel gemeenten vasthouden aan de toeristenbelasting, die ondernemers veel ergernis en een enorme administratieve belasting oplevert. 'Goede voorbeelden zijn Rotterdam en Amersfoort, waar de toeristenbelasting is afgeschaft. Deze voorbeelden verdienen wat ons betreft zeer veel navolging.'

De conclusies van het Forum zijn te vinden op de website: www.vno-ncw.nl.


--------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roel Smit, tel. 070 - 349 0163.