Saxion Hogescholen
BR>

wo 11 januari 2006

Nieuwe bacheloropleiding voor beroepen in de sociale zekerheid

Onder auspiciën van Saxion Hogescholen en ProgreSZ, Hogeschool voor Sociale Zekerheid start in maart 2006 in Apeldoorn de nieuwe bacheloropleiding `SZ-professional'. Deze opleiding, die binnen drie jaar afgerond kan worden, is bestemd voor medewerkers die werken in de sector sociale zekerheid, zowel in de publieke sector als de private sector. Het gaat om een particuliere opleiding die in deeltijd gevolgd kan worden en die geaccrediteerd is.

Het werkveld van de sociale zekerheid is de laatste jaren flink uitgebreid. Bovendien wordt de regelgeving complexer en internationaler, en wordt de keten van sociale zekerheid steeds groter doordat ook verzekeraars en andere dienstverleners zich op dit terrein begeven. De sector sociale zekerheid zit daarom te springen om professionals met verstand van zaken.

Om hieraan tegemoet te komen, begint Hogeschool ProgreSZ onder auspiciën van Saxion Hogescholen in maart 2006 met de bacheloropleiding `SZ-professional'. De opleiding zal worden gehuisvest in Apeldoorn, maar kan studenten in het hele land opleiden. `SZ-professional' is de enige brede en integrale opleiding voor medewerkers die werken in de sector sociale zekerheid en stelt hen in staat het gehele werkveld van de sociale zekerheid (publiek en privaat) te overzien en in verschillende organisaties en functies te werken. Met behulp van moderne onderwijsmethodieken kunnen studenten hun werk combineren met deze studie, waardoor de studielast en/of studieduur behoorlijk bekort kan worden.

In de opleiding staan werk, zorg en inkomen centraal. Immers de afgestudeerde SZ-professional ondersteunt mensen bij het zoeken van een betaalde baan, het inkopen van reïntegratiediensten, het beperken van de schadelast, het verzorgen van een uitkering en het uitoefenen van controle.

Studenten die de opleiding met succes afronden krijgen een wettelijk erkend getuigschrift en mogen de bachelortitel gebruiken. Zij kunnen in verschillende functies bij verschillende instanties aan de slag. Bijvoorbeeld als beleidsmedewerker juridische zaken, als bijstandsconsulent, klantmanager, schuldhulpverlener, schadebehandelaar en reïntegratieconsulent. Kortom in allerlei uitvoerende, beleidsmatige en managementfuncties bij zorg- en inkomensverzekeraars, pensioenfondsen, uitvoeringsinstanties (UWV, CWI en gemeenten) en arbodiensten, reïntegratie- en verzuimbedrijven.

De staatssecretaris van OC en W, Mark Rutte, ondersteunt dit initiatief van harte. "Ik ben blij dat de sector sociale zekerheid een beroepsspecifieke opleiding heeft die met deze samenwerking meteen overheidserkenning heeft gekregen. De sector als geheel kan er veel aan hebben", aldus Rutte.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------