Gemeente Hilversum

BenW Hilversum: één gemeente Gooi en Vecht

11 januari 2006
B&W van Hilversum willen de provincie Noord-Holland voorstellen om te onderzoeken of het mogelijk is om in 2009 de gemeenten in Gooi en Vechtstreek samen te voegen tot één gemeente Gooi en Vecht. Met name op het gebied van natuur, wonen, werken, verkeer en culturele voorzieningen zal Gooi en Vechtstreek de komende 25 jaar voor moeilijke opgaven en afwegingen komen te staan, en ook in de nabije omgeving (Amsterdam, Almere, Amersfoort, Utrecht en Schiphol) staan ingrijpende plannen op stapel die hun uitstraling naar Gooi en Vechtstreek zullen hebben. Omstandigheden waar de provincie Noord-Holland overigens zelf ook op wijst.
Volgens B&W van Hilversum is een krachtig bestuur voor Gooi en Vechtstreek nodig om goed voor de belangen van de inwoners en voor de kwaliteit van deze unieke regio te kunnen opkomen.

Eén gemeente meest democratisch
De oprichting van één gemeente voor heel Gooi en Vechtstreek is de meest krachtige en ook meest democratische bestuursvorm die mogelijk is. Het maakt een goede afstemming van beleid en voorzieningen in deze regio mogelijk. Het biedt betere mogelijkheden om de sterke kanten van de verschillende kernen te versterken en elkaars zwakten te compenseren. Dat biedt tevens garanties voor behoud van de identiteit van de kleine kernen. In het model van één gemeente kunnen alle inwoners van Gooi en Vechtstreek rechtstreeks invloed uitoefenen op het beleid voor heel Gooi en Vechtstreek. Het betekent ook dat er voor andere overheden en het bedrijfsleven één bestuurlijk aanspreekpunt in de regio komt, wat duidelijkheid en daadkracht bevordert. Zo'n bestuur van één grote gemeente heeft veel meer invloed dan nu de besturen van de negen gemeenten samen. Het leidt tegelijk tot een forse afname van het aantal bestuurders in Gooi en Vechtstreek (raadsleden, burgemeesters, wethouders).

Nu gouden kans
B&W schrijven dat er nu een gouden kans is om tot de vorming van één gemeente te komen en pleiten voor een snel onderzoek opdat bestuurders en inwoners weten welke kansen worden gemist als niet gekozen zou worden voor de bestuursvorm van één gemeente voor Gooi en Vechtstreek.

Half januari zal de Hilversumse raadscommissie Bestuur over het voorstel spreken.