Gemeente Haarlem


11 januari 2006

006/06
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Winnaar prijsvraag winkelcentrum Marsmanplein bekend

LEYTEN EN PARTNERS MARKTPARTIJ MARSMANPLEIN


Leyten en Partners uit Rotterdam is de winnaar van de prijsvraag Winkelcentrum Marsmanplein die eind 2005 is uitgeschreven door de gemeente Haarlem voor de herontwikkeling Marsmanplein. Aan de vijf marktpartijen die aan de prijsvraag hebben meegedaan, was gevraagd om aan de hand van het programma van eisen (hierna: pve) voor het winkelcentrum en het stedenbouwkundig kader Delftwijk een voorstel in te dienen. Het winkelcentrum Marsmanplein is een belangrijk deelproject in de herstructurering van Delftwijk. Het huidige winkelcentrum voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en wordt daarom in de komende jaren uitgebreid.

Het Marsmanplein vormt een belangrijk onderdeel van de Toekomstvisie en de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Haarlem en woningcorporaties Woonmaatschappij, Pré Wonen en Elan Wonen. Het winkelcentrum wordt als vliegwiel beschouwd voor het weer aantrekkelijk maken van Delftwijk.

Herstructurering Marsmanplein
Bij de herstructurering van het Marsmanplein wordt het winkelcentrum uitgebreid met een supermarkt, aanverwante detailhandel, horeca, sociaal-maatschappelijke voorzieningen en een ondergrondse parkeergarage. Naast een groter winkelcentrum komt er ook een winkelplein, waar alle Delftwijkers elkaar kunnen ontmoeten. Ook worden er 30 tot 40 woningen toegevoegd. Kortom: het Marsmanplein wordt in de toekomst het kloppende hart van het vernieuwde Delftwijk. De start bouw van het vernieuwde winkelcentrum staat gepland voor 2009.


Deelnemers prijsvraag Marsmanplein

De gemeente Haarlem had ten behoeve van de herontwikkeling Marsmanplein een prijsvraag uitgeschreven. Na een preselectie zijn BAM Vastgoed, Bouwfonds MAB, William Properties, WPM Groep en Leyten en Partners gevraagd om een concreet voorstel uit te werken. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat Leyten en Partners uit Rotterdam het beste voorstel hebben ingediend: het is een goed doortimmerd plan dat getuigt van een heldere visie. Bovendien is Leyten en Partners bereidt om als eindbelegger op te treden. Een belangrijke waarborg voor de continuïteit van het winkelcentrum op lange termijn. Het besluit van het college is in overeenstemming met de adviezen die zijn uitgebracht door de klankbordgroep (bestaande uit leden van het Delftwijk Forum, bewonerscommissie en winkeliersvereniging), de ambtelijke adviescommissie en de selectiecommissie.


Samenwerkingsovereenkomst

De komende maanden zullen tussen gemeente en Leyten en Partners nog diverse gesprekken plaatsvinden over de verdere uitwerking van het voorstel, uiteindelijk resulterend in een samenwerkingsovereenkomst.


---

Delftwijk stond en staat bekend als een wijk waar het prettig wonen is. De Gemeente Haarlem en de woningcorporaties Pré Wonen, Woonmaatschappij en Elan Wonen hebben de handen ineengeslagen om het goede woonklimaat in Delftwijk ook voor de toekomst zeker te stellen. Het vernieuwde Delftwijk wordt, zoals dat heet 'generatievriendelijk' ingericht. Mensen met verschillende leefstijlen, van jong tot oud zullen zich in de wijk thuis voelen. Dit wordt mogelijk gemaakt door sociale huurwoningen te vervangen door andere (koop en huur) woningen, die sociaal veilig zijn en van alle gemakken zijn voorzien voor jong en oud. Maar ook door de openbare ruimte en de voorzieningen af te stemmen op de verschillende doelgroepen, wordt het prettig en veilig wonen in Delftwijk.


sector Stedelijke Ontwikkeling
Ninve Altunc, communicatieadviseur
023-5113581
n.altunc@haarlem.nl

---- --