Woningtij is in de provincie Utrecht aan het keren

Provinciehuis utrecht

Zowel de stedelijke vernieuwing als de woningbouw komen op stoom in de provincie Utrecht. Medio januari heeft de provincie in het kader van de stedelijke vernieuwing het eerste prestatiecontract gesloten in een serie van zeven en de woningbouw stijgt met bijna 28 %.

Het laatste jaar waren er diverse mediaberichten als zou de stedelijke vernieuwing en woningbouw stagneren in de provincie Utrecht. Beide onderwerpen zijn speerpunten in het provinciaal beleid. Uit recente cijfers blijkt dat de inspanning van de provincie wel degelijk vruchten afwerpen. De woningbouw is in de periode tot en met oktober 2005 met circa 28 % gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2004. Het aantal afgegeven bouwvergunningen is zelfs met ruim 36 % toegenomen. Dat laatste geeft een goed beeld van het aantal woningen in de pijplijn.

Stedelijke vernieuwing
In het kader van het Stimuleringsfonds stedelijke vernieuwing tekende de provincie Utrecht op 11 januari 2006 het eerste prestatiecontract met de gemeente Nieuwegein voor een subsidie van 1,2 miljoen euro. In totaal is er voor de periode 2005-2008 onder zeven gemeenten 10 miljoen euro verdeeld. Nieuw is dat de provincie met elke gemeente een prestatiecontract afsluit voor de subsidie. Dit betekent dat provincie en gemeente afspraken maken over de wijze waarop het geld besteed wordt en de wijze waarop de provincie dit controleert. Het gaat om de gemeenten Soest, Zeist, Baarn, Nieuwegein, Veenendaal, Maarssen en Woerden.
Het Stimuleringsfonds stedelijke vernieuwing is in het leven geroepen om een extra impuls te geven aan de binnenstedelijke woningbouw. Het biedt mogelijkheden om gemeenten te ondersteunen bij projecten rond stedelijke vernieuwing en sociale samenhang in stedelijk gebied. Soms zijn dergelijke projecten cruciaal voor de vernieuwing in de buurt, maar stagneren ze in de plan- of uitvoeringsfase. Met de provinciale bijdrage kunnen projecten 'losgetrokken' worden waardoor de stagnatie tot een minimum wordt beperkt.

Nieuwegein
De gemeente Nieuwegein bijvoorbeeld kwam door tegenvallers 1,2 miljoen euro tekort voor het project Lekboulevard - Hoog Zandveld. Hierdoor dreigde de loopbrug tussen het nieuwe woonzorgdienstencentrum en het winkelcentrum te worden geschrapt. Deze vormt echter de ruggengraat van het project vanuit het oogpunt van veiligheid en toegankelijkheid. De subsidie stelt de komst van het woonzorgdienstencentrum met loopbrug veilig en de gemeente kan vasthouden aan de hoge kwaliteitsambities die zij hanteert voor dit project.

NOOT VOOR DE REDACTIE,

Provincie Utrecht