Export tuinbouw in 2005 naar recordhoogte

Productschap tuinbouw

De Nederlandse export van tuinbouwproducten is in 2005 gestegen naar een recordhoogte van ruim 12,6 miljard euro. Met dit resultaat blijft de tuinbouw groeien ondanks economische tegenwind, hogere kosten en een forse concurrentie. In 2004 ging voor 12,3 miljard euro de grens over, zo meldt het Productschap Tuinbouw (PT).

In 2005 is de tuinbouw - onder de naam Flowers & Food - uitgekozen door het Innovatieplatform als sleutelgebied van de Nederlandse kenniseconomie. Met het exportrecord laat de sector zien dat deze keuze verantwoord was. Vooral de uitvoer van snijbloemen en potplanten droeg in 2005 bij aan het record. De exportwaarde van bloemen steeg in 2005 met vier procent en die van potplanten met acht procent vergeleken met het jaar daarvoor. De totale uitvoerwaarde van de zogenoemde bloemkwekerijsector schoot in 2005 voor het eerst in de geschiedenis door de vijf miljard euro heen.

Flowers
Opvallend was de groei van de uitvoer van snijbloemen naar Engeland. Groot-Brittannië is de tweede afnemer van bloemen uit Nederland met een aandeel van twintig procent in de totale snijbloemenexport. Duitsland staat nog altijd op de eerste plaats met een aandeel van 28 procent. Deze positie komt steeds verder onder druk, want in 2005 daalde de export van bloemen naar onze oosterburen met twee procent.

De uitvoer van potplanten loopt de laatste jaren erg goed. In 2000 ging nog voor een bedrag van 1,2 miljard euro de grens over; in 2005 kwam de export uit op ruim 1,7 miljard. In vijf jaar een groei van een half miljard euro. Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië zijn de belangrijkste klanten van Nederlandse pot- en tuinplanten met jaarlijks flinke groeicijfers. Minder voorspoedig verliep de uitvoer in 2005 van bloembollen en boomkwekerijgewassen. Beide sectoren noteerden een exportdaling van vier procent vergeleken met 2004. Alleen China kocht in 2005 veel meer Nederlandse bloembollen; de andere belangrijke buitenlandse afnemers lieten het afweten.

Food
De export van groenten, fruit en noten kwam in 2005 uit op een kleine 6,5 miljard euro. Hiermee groeide de uitvoer met twee procent in vergelijking met 2004. De prijzen van verse groenten waren in 2005 voor de meeste gewassen hoger dan in het jaar daarvoor. Hierdoor steeg de exportwaarde met vier procent. Opvallend was de groei van de export van verse groenten naar Duitsland in 2005. Tomaten, paprika's en komkommers uit Nederland waren erg in trek bij onze oosterburen. Ook de totale uitvoerwaarde van fruit steeg in 2005 licht (1 procent). Hierbij gaat het vooral om zogenoemde reëxport (import gevolgd door export).

Flinterdunne marges
De Nederlandse handelsbedrijven, die kans gezien hebben de export van tuinbouwproducten in 2005 tot recordhoogte te brengen, werken met flinterdunne marges. Stijgende kosten van brandstof, heffingen, inspecties en files zetten de verdiensten in 2005 verder onder druk. Ook allerlei fytosanitaire eisen kosten veel tijd en geld voor de handel.

Verder heeft de groenten- en fruitverwerkende industrie in Nederland een moeizaam jaar achter de rug. De voorraden waren begin 2005 nog aanzienlijk en daarnaast krijgen de industriële verwerkers steeds meer concurrentie van China en Polen. Tot slot heeft de hoveniers- en groenvoorzienersbranche eveneens een mager jaar qua inkomen achter de rug. De totale omzet is in 2005 door het PT geschat op 1,75 miljard euro. Ook in 2004 werd deze omzet gehaald.

Voor meer informatie neemt u contact op met Arie van Woerden (telefoon 079-347 06 51 of e-mail a.vanwoerden@tuinbouw.nl) of u bezoekt onze website op: www.tuinbouw.nl