Gemeente Weert

persbericht nr. 006:

Gemeentebestuur Weert wijst wetsvoorstellen af over herindeling Midden-Limburg

11 januari 2006


Met de notitie "Naar een versterkt Weert in een versterkt Midden-Limburg" geeft het gemeentebestuur van Weert commentaar op de wetsvoorstellen voor de gemeentelijke herindeling Midden-Limburg. De wetsvoorstellen en vooral het voorstel dat herindeling van de gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel & Neer (Leudal) regelt heeft negatieve gevolgen voor Weert. Vooral de Weerter centrumpositie wordt aangetast, vindt het gemeentebestuur en wijst daarom de wetsvoorstellen af.

De gemeente Weert (circa 49.000 inwoners) vervult een regionale voorzieningen-functie voor westelijk Midden-Limburg. Versterking van deze centrumfunctie is noodzakelijk. Omdat Weert geen deel uitmaakt van de herindelingsvoorstellen, is van versterking geen sprake. Integendeel, het wetsvoorstel doet hieraan afbreuk.

Binnen het Land van Weert & Cranendonck, waartoe de gemeenten Weert, Nederweert, Hunsel en Cranendonck behoren, zijn de afgelopen jaren tal van samenwerkingsverbanden ontstaan, waarmee Weert concreet invulling geeft aan haar centrumfunctie. Het nu voorliggende wetsvoorstel doet afbreuk aan die samenwerking met omliggende gemeenten. Het gevolg van deze herindeling zal zijn dat de gemeente Hunsel zich gaat terugtrekken uit deze samenwerkingsverbanden, wanneer zij deel gaat uitmaken van de nieuwe plattelandsgemeente Leudal.

Deze nieuwe gemeente zal uit circa 37.000 inwoners gaan bestaan. Een dergelijke opschaling zal ongetwijfeld uitholling en verschraling van het voorzieningenniveau in de centrumgemeente Weert tot gevolg hebben. Immers, verwacht mag worden dat de nieuwe gemeente na verloop van tijd zelf ook centrumvoorzieningen zal gaan realiseren.

Het college van burgemeester en wethouders van Weert vindt, dat een versterkt Land van Weert (Weert, Nederweert en Hunsel) uitgangspunt moet zijn voor de herindeling in westelijk Midden-Limburg. De gemeenteraad van Hunsel heeft duidelijk aangegeven niet als zelfstandige gemeente verder te kunnen. Een herindeling is onvermijdelijk en wordt noodzakelijk geacht. De gemeente Weert respecteert dit standpunt. De keuze om deel te gaan uitmaken van de nieuwe gemeente Leudal is niet de juiste keuze, zo vindt Weert. Het doet namelijk geen recht aan de positie van de gemeente Hunsel binnen het Land van Weert & Cranendonck. In plaats van toevoegen van de gemeente Hunsel aan de nieuwe gemeente Leudal, dienen de gemeenten Weert, Nederweert en Hunsel als één bestuursentiteit te worden beschouwd, uiteindelijk leidend tot samenvoeging. Overigens wordt dit ook bepleit door MKB Limburg, Limburgse Land- en Tuinbouw Bond, Kamer van Koophandel Limburg-Noord, Kamer van Koophandel Zuid-Limburg en Limburgse Werkgevers Vereniging.

De wetsvoorstellen in het kader van gemeentelijke herindeling werken tientallen jaren door en beïnvloeden de positie en de slagkracht van Midden-Limburg. Kiezen voor een versterkt Weert (en voor een versterkt Roermond), is kiezen voor een versterkt Midden-Limburg. Het college van B&W van Weert, alsmede de burgemeesters van Venlo, Venray en Roermond, vinden dat deze keuze nu gemaakt dient te worden.

Het college van B&W van Weert wil op 3 februari 2006 het Weerter standpunt nader toelichten tijdens de openbare hoorzitting van de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in De Grote Hegge in Thorn.