Gemeente Alphen aan den Rijn

Vogelpark Avifauna

Uitvoering milieueducatie overgenomen door Stichting Vogelpark Avifauna

Met ingang van 1 januari 2006 heeft Vogelpark Avifauna de uitvoering van milieueducatieve activiteiten overgenomen van de gemeente. Avifauna werkt al enige tijd mee aan een deel van het programma met lessen over duurzame natuurbescherming op de Filipijnen. Door de overname van deze activiteiten wil Avifauna de educatieve delen van het park versterken. De overeenkomst tussen de gemeente en Avifauna is ondertekend op de leslocatie van het project Sa Filipinas Lamang in de tropische kas van het vogelpark.

De voorgenomen bezuinigingen op milieueducatie waren voor de gemeente aanleiding om naar partners te zoeken die de uitvoering over wilden gaan nemen. De gemeente is erg gelukkig met Avifauna, die nu al meewerkt bij een deel van het programma en voor haar eigen toekomst de educatieve delen van het park wil gaan versterken. De schoolreizen die Avifauna biedt, kunnen worden aangevuld met onderwijsactiviteiten. Avifauna wil deze ontwikkeling in de toekomst uitbreiden

De milieueducatieve activiteiten zijn tot nu toe door medewerkers van de gemeente uitgevoerd. Zij werden daarbij ondersteund door vrijwilligers. De gemeentelijke medewerkers die vroeger bij deze programma's betrokken waren, hebben inmiddels een andere functie bij de gemeente. Avifauna wordt door de gemeente tijdelijk ondersteund bij de overname van de onderwijsactiviteiten.

Milieueducatieve activiteiten
Bij de uitvoering van het milieueducatieve onderwijsprogramma zijn verschillende ondernemingen en instellingen betrokken. Leerlingen bezoeken de kinderboerderij, de zuivelboerderij of Avifauna. Ze volgen een demonstratie op school, of werken met materialen uit leskisten die worden geleend. Leerkrachten geven les met behulp van natuurlijke materialen.