Gemeente Smallingerland

UMTS-masten, Gemeente wil geen risicoâs
11 januari 2006

Op dit moment is er veel ongerustheid over de plaatsing van UMTS-zenders. Deze onrust is begrijpelijk, omdat er op dit moment veel onduidelijkheid is over de effecten van UMTS-zenders.

De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor een goed evenwicht tussen enerzijds de behoefte aan moderne, mobiele communicatie (o.a. via UMTS) en anderzijds een gezond leefmilieu. Het Rijk laat zich op het gebied van gezondheid informeren door de Gezondheidsraad. Mede gesteund door de Gezondheidsraad loopt nu in Zwitserland een onderzoek naar de mogelijke effecten van UMTS-signalen.

De gemeente is van mening dat onnodige risicoâs moeten worden voorkomen. Vandaar dat de gemeente, waar dit mogelijk is, tijdelijk niet de vereiste medewerking verleent aan het plaatsen van deze zenders. Dat geldt niet voor zenders die vergunningsvrij zijn. Dit beleid is van toepassing totdat de uitkomsten van het Zwitserse onderzoek bekend zijn. De verwachting is dat de uitkomsten in het komende kwartaal bekend worden gemaakt.

Meer informatie

Meer informatie over onderzoek naar de gezondheidseffecten door GSM en UMTS is te vinden op de websites van de Gezondheidsraad (www.gr.nl), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (www.who.int) en die van het ICNIRP (www.icnirp.de).
Goede basisinformatie over de natuurkundige aspecten van elektromagnetische velden kunt u vinden op www.infogsm.be. Informatie over geplaatste UMTS-zendmasten en hun elektromagnetisch veldsterkte is te vinden op de website van het Nationaal Antennebureau (www.antennebureau.nl). Ook kunt u daar terecht voor juridische informatie.

De Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad adviseert aan ministers en het parlement op het gebied van de volksgezondheid. Dit doet zij onafhankelijk zowel gevraagd als ongevraagd. Het doel hiervan is om de volksgezondheid te verbeteren. De Gezondheidsraad volgt de wetenschappelijke literatuur en baseert haar adviezen op de laatste stand van de wetenschap. Omdat dit een moeilijke taak is bestaat de raad uit wetenschappers met uiteenlopende kennis en kunde. Het is een moeilijke taak, omdat in de wetenschappelijke literatuur vaak uiteenlopende resultaten zijn beschreven die allemaal op hun waarde moeten worden geschat. Binnen de raad proberen de verschillende leden het met elkaar eens te worden over de huidige stand van kennis op een bepaald gebied. Belangrijk doel hierbij is het geven van een éénduidig advies. Zie voor meer informatie over de Gezondheidsraad op www.gr.nl