Artsen zonder Grenzen


Actie zonder Grenzen in de lucht

11/01/2006 14:51 -- Jongeren meer inzicht geven over de gevolgen van oorlogen en rampen, dat is het doel van de Actie zonder Grenzen. Een actie die bestaat uit twee onderdelen: een serie gastlessen door medewerkers van Artsen zonder Grenzen die pas terug zijn uit de crisisgebieden, en een wedstrijd voor middelbare scholieren.

Om de actie een vliegende start te geven, zijn verpleegkundige Joy Desta Brandsma en projectcoördinator Carolien Slooff per helikopter gedropt bij het Corlaer College in Nijkerk, waar ze les gaan geven over noodhulpacties.

Duizend leerlingen hoorden, middenin hun les, een oproep om te evacueren. Bij de uitgang werden ze door medewerkers van Artsen zonder Grenzen opgewacht en naar het schoolplein geleid. Daar stond een mobiele hulppost zoals die ook door Artsen zonder Grenzen bij noodsituaties wordt opgezet.

Eerst kregen de leerlingen een korte medische controle. Daarna werd de dikte van hun bovenarm gemeten met een speciaal bandje, zoals dat door Artsen zonder Grenzen wordt gebruikt om op ondervoeding te controleren. Na de meting kregen ze een BP-5, een speciale eiwitrijke koek die voor kinderen genoeg voeding bevat voor één per dag.

Na de actie op het schoolplein konden de echte lessen, in de klassen zelf, beginnen. Naast Joy Desta Brandsma en Carolien Slooff, stond ook verpleegkundige Mariska Wagemakers voor de klas. De drie vertelden de leerlingen over hun ervaringen in de crisisgebieden waar ze onlangs zijn teruggekeerd.

De jongeren worden tevens opgeroepen om zelf in actie te komen voor Artsen zonder Grenzen: Actie zonder Grenzen. Zij kunnen een inzamelingsactie verzinnen voor Colombia, Liberia of de Democratische Republiek Congo. De jongeren met de meest succesvolle actie maken kans op een survivalweekend in Europa.

De gastlessen worden gegeven aan leerlingen van 13 tot 17 jaar, van januari tot en met april. Docenten kunnen hun school ook nu nog, aanmelden voor gastlessen via www.actiezondergrenzen.nl/inschrijven. De Actie zonder Grenzen loopt tot eind mei. Jongeren kunnen zich, ook als zij geen gastlessen hebben gekregen op school, zich hiervoor aanmelden via Actie zonder Grenzen

De openingsactie van vandaag is tot stand gekomen met hulp van de Nationale Postcodeloterij en Heli Flights.

www.helikoptervluchten.nl www.bo-rent.com

Geweld in Assam, India, treft vooral de burgerbevolking -- datum: