GroenLinks

Vliegbasis moet weg uit Geilenkirchen

11 januari 2006

GroenLinks wil dat de NAVO-basis in Geilenkirchen wordt verplaatst naar een regio waar ze minder overlast veroorzaakt. De overlast in Limburg is nu enorm. Het resterende bos moet worden gespaard. GroenLinks wil hierover snel een Kamerdebat met de regering.

GroenLinks heeft zich in de Kamer steeds verzet tegen het kappen van de bomen in Schinveld ten behoeve van de NAVO-vliegtuigen. Door het kappen neemt de overlast alleen nog maar toe. De NAVO heeft zonder tegenprestatie haar zin gekregen. De NAVO hoeft bijvoorbeeld niet te zorgen voor minder herrie. Nu de bomen al worden gekapt, is de kans klein dat de NAVO dat alsnog uit zichzelf gaat doen. De bewoners in de omgeving zullen dus alleen maar meer last krijgen van de herrie.

De Nederlandse regering zegt dat ze zich ervoor inzet om in NAVO-verband stillere motoren voor de AWACS aan te schaffen. De kans dat dit lukt, is minimaal. Dat gaf staatssecretaris Van der Knaap in debat met de Kamer ook toe. Landen die zelf geen hinder ondervinden, zouden een miljard euro moeten investeren om de problemen in Limburg te verminderen. Bovendien is `stiller' nog steeds verre van stil: deze toestellen zouden ook met stillere motoren nog steeds een enorme herrie veroorzaken.

De herrie duurt dus voort en wordt alleen maar erger na de bomenkap. De enige daadwerkelijke oplossing is het verplaatsen van de NAVO-basis naar een regio waar minder overlast wordt veroorzaakt.

GroenLinks wil op korte termijn van de regering een brief waarin zij aangeeft of ze bereid is om zich in te zetten voor verplaatsing van de basis. Ook wil GroenLinks weten of de regering bereid is de 14 hectare bos waar nu nog niet gekapt is, met rust te laten.

Wijnand Duyvendak

«