AVR


11 januari 2006

Overname AVR door CVC Capital Partners, KKR en Oranje-Nassau

Een consortium participatiemaatschappijen bestaande uit CVC Capital Partners (CVC), Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) en Oranje-Nassau Groep B.V. (ONG) heeft een overeenkomst bereikt om het totale aandelenkapitaal van de gemeente Rotterdam in AVR over te nemen voor een totale ondernemingswaarde van ¤1,4 miljard. De transactie moet nog worden bekrachtigd door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam, de ondernemingsraad en de mededingingsautoriteiten.

AVR is het grootste afvalbedrijf van Nederland met een totale jaarlijkse omzet van meer dan ¤500 miljoen. AVR verwerkt meer dan 4 miljoen ton afval per jaar en heeft circa 2.100 werknemers in dienst. Verder heeft AVR vooraanstaande posities in het inzamelen van huishoudelijk afval, recyclen en scheiden.

Algemeen directeur Den Ouden toont zich meer dan tevreden: 'AVR heeft op eigen kracht de afgelopen jaren een financieel gezond en succesvol bedrijf gerealiseerd. Met deze groep vooraanstaande investeringsmaatschappijen zal AVR in staat gesteld worden om haar verdere groeiambities in de komende jaren te realiseren. De nieuwe aandeelhouders beschikken niet alleen over relevante kennis maar leveren AVR ook een sterk internationaal relatienetwerk'.

Hugo van Berckel van CVC: 'AVR is een sterke onderneming met duidelijke potentie door te groeien tot een vooraanstaand milieuconcern in de West-Europese markt. CVC heeft de intentie om AVR actief te laten groeien, zowel organisch als door middel van acquisities'.

KKR partner Reinhard Gorenflos: 'AVR heeft een uitstekend management team en hoog gekwalificeerde werknemers. Als nieuwe eigenaar deelt KKR het streven van management om van het bedrijf een leider in de Europese afvalmarkt te maken.'

Het hoofdkantoor van AVR zal in Rotterdam blijven. De nieuwe aandeelhouders zijn voornemens AVR's business units Afvalverwerking, Milieuservices en Industriële activiteiten verder te laten groeien in de Benelux en aangrenzende landen. De verwachting is dat de transactie begin maart afgerond wordt.

Over CVC
CVC Capital Partners in een onafhankelijke investeringsmaatschappij. Zij adviseert en beheert een totaal van meer dan ¤16,8 miljard aan fondsen in Europa en Azië. De Europese divisie heeft recentelijk haar laatste fonds, CVC European Equity Partners IV gesloten op ¤6,0 miljard (US$7,2 miljard), Europa's grootste fonds tot op heden. CVC European Equity Partners IV investeert in een breed scala aan ondernemingen in Europa, met een focus op lange termijn investeringen en in samenwerking met management. Sinds 1996 is CVC de meest actieve investeringsmaatschappij van Europa, met een totale investering van CVC fondsen in management buy-outs van meer dan US$7 miljard. CVC beschikt over een geïntegreerd Europees netwerk van 12 kantoren. Het heeft 53 investeerders in dienst onder leiding van 17 partners die verantwoordelijk zijn voor het evalueren van investeringen, portfolio bedrijven voorzien van strategische steun en in nauw contact staan met de investeerders.

Meer informatie over CVC is beschikbaar op: www.cvc.com

Over KKR
Kohlberg Kravis Roberts & Co. is een van 's werelds grootste en meest ervaren investeringsmaatschappijen, gespecialiseerd in management buy-outs. Opgericht in 1976, beschikt KKR over kantoren in New York, Menlo Park, Londen, Parijs en Hong Kong. Gedurende de afgelopen 29 jaar heeft KKR in meer dan 130 transacties met een totale waarde van US$162 miljard geïnvesteerd. KKR's eerste investering in Europa was in 1996 en sindsdien heeft het in totaal US$5,1 miljard eigen vermogen in 18 Europese ondernemingen geïnvesteerd. Hieronder bevinden zich de grootste buy-outs tot op heden in Nederland en Frankrijk, acht investeringen in Duitsland en tien Europese transacties met een waarde van meer dan US$1 miljard. KKR's Europese investeringen zijn onder meer Vendex KBB, SBS Broadcasting, Newsquest, Willis Group, Wincor Nixdorf, Legrand, FL Selenia, ATU en MTU. AVR is KKR's derde acquisitie in Nederland.

Meer informatie over KKR is beschikbaar op: www.kkr.com

Over ONG
Oranje Nassau Groep B.V. is een Nederlandse investeringsmaatschappij en onderdeel van de Franse investeringsgroep WENDEL Investissement, met een totale marktkapitalisatie van ¤4,7 miljard. Naast private equity activiteiten investeert ONG ook in energie en onroerend goed.

Meer informatie over ONG is beschikbaar op: www.oranje-nassau.com

Meer informatie over AVR is beschikbaar op: www.avr.nl