Ango

Unieke samenwerking NBAV en AanZet

Blauwe gids vernieuwd

Gisteren, op de eerste dag van de Vakantiebeurs in Utrecht werd de vernieuwde Blauwe Gids gepresenteerd. Door de unieke samenwerking van de Nederlandse Branchevereniging van Aangepaste Vakanties (NBAV) en AanZet (het kritische tijdschrift voor mensen met een handicap) oogt de brochure nog professioneler en is de gids vol vakanties voor mensen met een handicap nog overzichtelijker geworden.
Mensen met een handicap die de Blauwe Gids op de Vakantiebeurs zoeken komen overigens voor niets. De organisaties achter de gids beschikken niet over voldoende middelen om zich op deze manifestatie te presenteren. Maar ook andere vakantieaanbieders lijken geen aandacht te hebben voor de gehandicapte vakantieganger. Dit is opmerkelijk als men bedenkt dat er in Nederland toch bijna 1,5 miljoen mensen rondlopen die bij het vakantievieren rekening moeten houden met een functiebeperking.
De Blauwe Gids is een begrip in de wereld van mensen met een beperking. In de vakantiebrochure wordt al jaren het aanbod verenigd van alle bekende Nederlandse aanbieders van vakantiemogelijkheden voor mensen met een handicap. De Blauwe Gids biedt reizen naar binnen- en buitenland voor groepen en individuen en een keur aan aangepaste vakantieaccommodaties dichtbij of ver weg.
Tot dit jaar bracht de NBAV de gids op eigen kracht uit. 'In samenwerking met de redactie van het tijdschrift AanZet, een uitgave van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (Ango) hebben we geprobeerd de gids nog overzichtelijker te maken voor de gebruiker.' Aldus Jaap Zwitser, de voorzitter van de NBAV. 'Door middel van een overzichtelijk 'paspoort' bij alle leden kunnen de gebruikers in één oogopslag zien over welke organisatie de informatie op de betreffende pagina gaat, wat hun aanbod is en voor welke doelgroep dit bestemd is. De leden van de NBAV hebben namelijk vakantiemogelijkheden voor zowel lichamelijk-, verstandelijk- als psychisch gehandicapten.'
Daarnaast kunnen de lezers van de Blauwe Gids, die als special van AanZet is verschenen, bij elke lidorganisatie van het NBAV zien of zij het NBAV Keur bezitten. Dit keurmerk wordt alleen uitgereikt aan organisaties die aan de strenge eisen van de branchevereniging van aangepaste vakanties voldoen. Ook kunnen mensen zien of vakantieaanbieders aangesloten zijn bij het ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).
Jaap Zwitser kreeg tijdens de presentatie op de Vakantiebeurs officieel een exemplaar van de vernieuwde Blauwe gids overhandigd door de voorzitter van de Ango, Fini de Paauw. Beide heren waren tevreden over de samenwerking. De Paauw vindt het een goede zaak dat organisaties die zich voor mensen met een handicap inzetten, op deze manier samenwerken. 'Door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten worden middelen effectiever ingezet wat weer ten goede komt aan de doelgroep.' Ook Zwitser was blij met het resultaat. 'AanZet voorziet mensen met een handicap al jaren van kwalitatief goede informatie. We zijn blij dat we de redactie nu hebben kunnen gebruiken om ons product, vakanties voor mensen met een handicap, nog beter onder de aandacht van het grote publiek te brengen.' Inmiddels is de Blauwe gids verspreid onder 47.000 mensen, dit is de vaste klantenkring van de NBAV en de abonnees van AanZet. In totaal zijn er 60.000 gidsen gemaakt. Mensen die de brochure, met onder meer vakantieaanbod van het Rode Kruis, de Zonnebloem, het Prinses Beatrix Fonds, Ango/Noorderzon-vakanties, Bonnefooi, het Buitenhof, de Wielewaal, het Epilepsiefonds, Reumafonds, NebasNsg Watersportaccommodaties, en het Vakantiebureau in hun bezit willen krijgen kunnen die opvragen bij Ango, Postbus 850, 3800 AW Amersfoort of e-mail: info@ango.nl. Bellen kan ook 033-4654343.