Gemeente Boxmeer


Voorontwerp Bestemmingsplan Boxmeer-Centrum

Voor Boxmeer-Centrum is een nieuw bestemmingsplan in de maak. Dat bestemmingsplan geeft aan waar in het betreffende gebied mag worden gebouwd, maar ook op welke wijze gronden en gebouwen gebruikt mogen worden. In het plan is terug te vinden waar woningen, winkels, bedrijven, wegen, parkeerplaatsen e.d. zijn toegestaan. Maar ook of een woning mag worden uitgebreid en zoja, tot welke oppervlakte en welke hoogte. En of er bij een horecagelegenheid een terras mag worden gemaakt.
Alvorens het nieuwe bestemmingsplan in werking kan treden, moet een aantal stappen worden genomen. Hieronder kunt u lezen hoe dat in zijn werk gaat.

Algemeen: de structuur van een bestemmingsplan
Een bestemmingsplan bestaat uit drie onderdelen:
* Toelichting

* Plankaart

* Voorschriften

In de toelichting wordt het bestemmingsplan beschreven. Er wordt aandacht besteed aan de bestaande situatie, de (nieuwe) uitgangspunten en wat de gemeente van plan is met het gebied of de buurt. De planopzet, de plankaart en de voorschriften worden toegelicht in dit onderdeel van het bestemmingsplan
De plankaart is een plattegrond waarin met kleuren of vlakken (bolletjes, strepen e.d.) snel duidelijk wordt gemaakt wat de bestemming is van de verschillende gronden
In de voorschriften is te lezen wat er binnen een bepaalde bestemming wel en niet mag. Denk hierbij vooral aan bouw- en gebruiksvoorschriften.

De plankaart en de voorschriften zijn de bindende elementen van het bestemmingsplan.

De procedure
Voordat een bestemmingsplan in werking treedt, wordt een bepaalde procedure doorlopen:

1. inspraakplan

2. ontwerpplan

3. vastgesteld plan

4. goedgekeurd plan

Bij in procedure zijnde plannen zijn er gedurende bepaalde periodes mogelijkheden om te reageren (inspraak, zienswijzen, bedenkingen en beroep bij het betreffende bestemmingsplan). De reacties dienen schriftelijk te worden ingediend, gericht aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxmeer.

Inspraakplan
Burgemeester en wethouders treffen de voorbereidingen en stellen het bestemmingsplan op. Daarbij wordt overlegd met andere (overheids)instanties zoals provincie, waterschap, ministeries. De inwoners worden gedurende zes weken in de gelegenheid gesteld om inspraak te doen. Het bestemmingsplan heeft in deze fase dan de status van een inspraakplan, ook wel voorontwerp geheten.

Ontwerpplan
Na verwerking van de gegevens uit de inspraak en het overleg met andere (overheids)instanties ontstaat er een ontwerpbestemmingsplan; dit ontwerp wordt ter inzage neergelegd bij de gemeente (afdeling ruimtelijke ontwikkeling op Saxe Gotha). Gedurende vier weken heeft iedereen de gelegenheid bezwaren (de Wet noemt dit zienswijzen) in te dienen bij het de gemeenteraad. In deze situatie heeft het bestemmingsplan de status van ontwerpplan. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een beslissing over het wel/niet (of eventueel gewijzigd) vaststellen van het bestemmingsplan.

Vastgesteld plan
Het bestemmingsplan moet worden goedgekeurd door Gedeputeerde Staten; de status is nu een vastgesteld plan. Het vastgestelde plan ligt gedurende vier weken ter inzage en er kunnen dan bezwaren (de Wet noemt dit dan bedenkingen) worden ingediend bij de Gedeputeerde Staten.

Goedgekeurd plan
Tot slot kan tegen de beslissing van Gedeputeerde Staten gedurende zes weken nog in beroep worden gegaan bij de Raad van State. De status is vanaf dit moment goedgekeurd plan.

Waar kunt u het voorontwerp bestemmingsplan inzien? Het voorontwerp bestemmingsplan Boxmeer-Centrum heeft op dit moment de status van een inspraakplan. Tot en met 2 februari 2006 kunt u uw reactie schriftelijk indienen bij het College van B&W. Het voorontwerp kunt u inzien bij de afdeling ruimtelijke ontwikkeling in de dependance van het gemeentehuis op Saxe Gotha, tijdens kantooruren. Het plan ligt ook ter inzage in de bibliotheek te Boxmeer. Daarnaast kunt u het bestemmingsplan ook via deze site inzien. Voor vragen kunt u contact opnemen met behandelend ambtenaar Henk Verberk, telefoonnummer 0485-585 947.