Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen bestrijdt cholera-uitbraak in Zimbabwe

11/01/2006 15:32 -- In het oosten van Zimbabwe bestrijdt Artsen zonder Grenzen samen met de overheid een cholera-uitbraak. Tot nu toe zijn 244 mensen getroffen door de ziekte. Elf van hen zijn overleden. Eerste prioriteit is nu de ziekte in te dammen om te voorkomen dat ze dichter bevolkt gebied bereikt.

De overheid heeft met steun van Artsen zonder Grenzen drie cholera-bestrijdingscentra opgezet. Een vierde is in voorbereiding. Artsen zonder Grenzen zorgt voor een goede inrichting van de centra, medische en logistieke materialen, helpt met ondersteunend personeel en transport van patiënten. Ook geeft het team trainingen aan medisch personeel dat bij de uitbraak betrokken is. Artsen zonder Grenzen licht verder de bevolking voor over de hygiëne die nodig is om de uitbraak te beperken. In een aantal klinieken is de watervoorziening gerepareerd of opnieuw opgezet.

De cholera-uitbraak lijkt voor het moment onder controle te zijn, maar er zijn inmiddels zware regens gevallen waardoor de situatie weer kan verslechteren. Als de ziekte de grotere rivieren en daarmee het laagland bereikt, kan de uitbraak catastrofaal worden.