VVD


11-1-2006

Van Baalen: Premier Balkenende moet nu ook B. zeggen

VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen verwelkomt de uitspraak van premier Balkenende dat Nederland moet deelnemen aan de NAVO-missie in Uruzgan. Dit is de eerste keer dat de premier kleur bekent.

Het is winst dat de premier de lijn van de ministers Bot van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie openlijk steunt. Echter, wie A zegt moet ook B. zeggen. Dat betekent dat Balkenende de Kamer een eenduidig kabinetsbesluit tot uitzending moet voorleggen. Alle blokkades die een eenduidig besluit van het kabinet in de weg staan, moeten worden opgeheven. Zowel de positie van de uit te zenden militairen, als de internationale belangen van ons land vereisen dat.

Dat betekent dat het CDA haar eis van een 2/3e Kamermeerderheid moet intrekken en dat vice-premier Brinkhorst en minister Pechtold van D66 duidelijk aangeven welke inhoudelijke bezwaren zij tegen de voorgestelde missie hebben. Het kabinet moet deze bezwaren serieus trachten weg te nemen. De D66-fractie moet bereid zijn zich op basis van de feiten te laten overtuigen. Een onwankelbaar Nee, ongeacht de feiten, past niet in de parlementaire democratie.

Een kabinetsbesluit maakt een goede kans een meerderheid in de Kamer te verwerven. Op basis van een gewone meerderheid kan het kabinetsbesluit worden uitgevoerd. Met de PvdA kan een gewone meerderheid worden vergroot. Dat is wenselijk maar niet noodzakelijk. Deze partij zal dan ook bereid moeten zijn kleur te bekennen nu ook PvdA-prominent en oud-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel zich voor de missie heeft uitgesproken.

Op 24 januari voert de Kamer een algemeen overleg met premier Balkenende en de ministers Bot van Buitenlandse Zaken Kamp over de wijze van besluitvorming over de missie. Voor de VVD ligt er in dit overleg geen blokkade om op inhoudelijke aspecten van de missie in te gaan, indien het kabinet daarop prijsstelt. Echter, dit betekent niet dat de Kamer een voornemen van het kabinet in behandeling neemt. Dat kan pas nadat het kabinet een eenduidig besluit tot uitzending heeft genomen.

Onze militairen zijn meer dan voldoende getraind, gemotiveerd en bewapend om de missie te kunnen uitvoeren. Onze bondgenoten hebben onze verlangens ingewilligd. De tijd van blokkades is voorbij. Onze militairen en onze bondgenoten hebben recht op een besluit. Kortom, premier Balkenende wie A. zegt, moet ook B. zeggen.