Vereniging Nederlandse Gemeenten

ACTIES VNG IN HET PROJECT VEREENVOUDIGING VERGUNNINGEN

De VNG onderschrijft het belang van een transparant en efficiënt traject van vergunningverlening en neemt daarom deel aan het Project Vereenvoudiging Vergunningen.

Dit project draagt zorg voor de uitvoering van het kabinetsstandpunt op de aanbevelingen van de 'Taskforce Vereenvoudiging Vergunningen' zoals gepubliceerd - op 15 juni 2005 - in haar eindrapport. Uiterlijk eind 2006 is het project afgerond. Zowel gemeenten, provincies en waterschappen als de koepels van ondernemersorganisaties werken actief mee aan het project en hebben zitting in de stuurgroep.

Doelstellingen Het project heeft 3 doelstellingen:
* het verminderen van de vergunningslast - door waar mogelijk vergunningen af te schaffen en de kosten van de vergunningvrager te verlagen
* het verbeteren van het proces van vergunningverlening
* het moet een realistisch project zijn - waarin het belang van vergunningverlening als instrument voor de overheid om risicos voor publieke doelen uit te bannen wordt erkend.

De volgende twee deelprojecten betreffen directe acties voor de VNG:


- Modelverordeningen Het doorlichten van de modelverordeningen van de VNG op nut en noodzaak aan de hand van het door de taskforce opgestelde toetsingskader. Met het oog op het krappe tijdspad (vóór 1 mei 2006) heeft de VNG met de projectdirectie afgesproken dat in eerste aanleg de modelverordeningen die betrekking hebben op het gebied van horeca, bouw, bedrijf in landelijk gebied, grote chemie en kleine industrie worden doorgelicht. Deze prioriteiten zijn benoemd door de stuurgroep.


- Leges Er komt een onderzoek naar leges. Hierbij worden de omvang, de mate waarin kruissubsidiëring voorkomt en de effecten van een mogelijke verandering in het systeem in kaart gebracht. Eind februari 2006 moet in kaart zijn gebracht welke overheidsorganisaties financieel afhankelijk zijn van legesheffing. Vóór 1 mei 2006 wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over uitkomsten van het totale onderzoek alsmede de conclusies over een legesbeleid.

Brief aan gemeenten Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft tevens een brief aan alle gemeenten gestuurd met het verzoek hun vergunningstelsel door te lopen op nut en noodzaak aan de hand van het toetsingskader. Verder heeft zij een convenant afgesloten met de G31 + Almere, waarin onder andere deze exercitie is opgenomen.


* Werkplan Project Vereenvoudiging Vergunningen 282 kB
* Toetsingskader Vergunningen 114 kB VNG-net dossier Vereenvoudiging Vergunningen