Provincie Overijssel

Brede actie tegen loverboys in Overijssel

De succesvolle Zwolse aanpak van loverboys krijgt nog dit voorjaar een provinciebreed vervolg. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor een bedrag van ⬠150.000,-- beschikbaar aan Bureau Jeugdzorg Overijssel. Zestien gemeenten uit Overijssel nemen actief deel aan de actie tegen loverboys. De bijdrage van de provincie vloeit voort uit moties van Provinciale Staten, die hiermee een oplossing willen vinden voor de knelpunten in de hulpverlening aan jongeren.

Gedeputeerde Ranter, verantwoordelijk voor Zorg en Participatie: âOp dit moment ontbreekt het in de provincie aan een sluitende aanpak van loverboys. Er wordt wel samengewerkt door regionale organisaties bij verschillende initiatieven, maar een gecoördineerd overleg zoals in Zwolle is ontwikkeld, ontbreekt. Door de coördinatie in handen te leggen van één instantie, Bureau Jeugdzorg Overijssel, en door een actieve betrokkenheid van gemeenten kunnen de problemen die loverboys veroorzaken effectief bestreden worden.â

Uit cijfers van de politie in de periode tussen 2000 en 2004 blijkt dat de 'loverboyproblematiek' volop speelt in Overijssel. Zo maakt de politie in Twente melding van in totaal 38 signalen van loverboys. De politie IJsselland heeft alleen al in 2004 22 meldingen over 30 slachtoffers en 22 daders geregistreerd. Uit de meldingen blijkt dat de problemen zich verschuiven van de grote steden naar het platteland. Ook is er een verschuiving zichtbaar van jonge meisjes als slachtoffer naar oudere meisjes/jonge vrouwen.

In de strijd tegen loverboys blijkt de Zwolse aanpak uitermate succesvol. Hierbij gaat het onder andere om het geven van voorlichting op scholen, training van kinderen, ontwikkelen van foldermateriaal en het houden van zogenaamde casusoverleggen. Voor de verbreding van het Zwolse loverboysproject naar andere regioâs in de provincie wordt het casusoverleg benut. Dit overleg richt zich op het voorkomen van verdere gevolgen voor het slachtoffer en het opbouwen van een strafzaak tegen de dader. Aan het overleg dat Bureau Jeugdzorg Overjissel coördineert, nemen in Zwolle het Openbaar Ministerie, de politie, regionale zorgaanbieders, de vrouwenopvang, de GGD en lokale welzijnsorganisaties deel. Binnen het casusoverleg wordt geprobeerd zoveel mogelijk aan te sluiten bij al bestaande lokale initiatieven.

Gemeenten en provincie hebben de aanpak van loverboys als actiepunt opgenomen in het Actieprogramma jeugdbeleid - jeugdzorg 2005 - 2008, dat onlangs door GS is vastgesteld. Het past ook in de speerpunten van het uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2006 van de provincie.

Speerpunt van het jeugdzorgbeleid blijft de bestrijding van de wachtlijsten in de jeugdzorg, onder meer door efficiency- en effectiviteitverbeteringen in de zorg en innovatie van jeugdzorg. Andere speerpunten zijn verbetering van de aansluiting tussen gemeentelijk jeugdbeleid en provinciale jeugdzorg, de aanpak van jeugdcriminaliteit en de invoering van vraaggestuurde hulp in de jeugdzorg.Â

De zestien gemeenten die aan de slag gaan met de actie tegen loverboys zijn: Almelo, Borne, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser, Olst-Wijhe, Oldenzaal, Raalte, Rijssen-Holten, Tubbergen.