Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326


Datum: 12 januari 2006

(


Politie Leiderdorp start cursus 'Politie voor Burgers'


Woensdagavond, 11 januari, is in Leiderdorp de cursus 'Politie voor Burgers' gestart. In zeven wekelijkse cursusavonden krijgt een vooraf geselecteerde groep wijkbewoners vanuit de gemeenten Zoeterwoude, Rijnwoude en Leiderdorp, de unieke gelegenheid om in de keuken van het politiebedrijf te kijken.

De cursus wordt voornamelijk gegeven in het politiebureau in Leiderdorp van 19.30 tot 21.45 uur. De vijftien deelnemers komen vanuit diverse bedrijfstakken uit de gemeenten. Een mengeling van bewoners van het werkgebied, maar allen betrokken bij hun wijk en maatschappij. José Krijger en Dennis van Kommer, beiden Uitvoerend Teamchef van het politieteam Leiderdorp, begeleiden de cursisten.

De cursusavonden worden zoveel mogelijk verzorgd door politiemensen uit de organisatie. Zij behandelen onderwerpen die een algemeen, specialistisch of wijkgericht karakter hebben. Naast de theorie en de organisatie van het politiewerk gaan de cursisten onder andere ook een kijkje nemen bij de meldkamer en krijgen zij instructie in het opleidingscentrum (Integrale Beroepsvaardigheids Training) in Alphen aan den Rijn. Zo staat er voor volgende week een presentatie over de Sociale Jeugd en Zeden Politie op het programma en komen later specialisten van de technische recherche aan bod.

Doel van de cursus is dat de deelnemers een beeld krijgen over het werk van de politie. Zij krijgen meer begrip voor het politiewerk, waardoor de verstandhouding en het begrip tussen politie en de burger in de buurt sterk wordt verbeterd.Tevens krijgt de politie veel informatie over de beelden die bij de burgers over de politie leven, waarna hier ook het handelen kan worden aangepast. Daarnaast is uit onderzoek gebleken, dat de cursisten meer bereid zijn om hun politie een handje te helpen bij acties en projecten in de wijk.

De cursus 'Politie voor Burgers' werd enkele jaren geleden ontwikkeld voor de Nederlandse Politie door het politiekorps Gelderland Midden en het Landelijk Selectie- en Opleidingsinstituut Politie (LSOP). In 2001 werd in het politiekorps Hollands Midden, waar de politie Leiderdorp onder valt, de cursus voor het eerst gegeven in Leiden.


Noot voor de redactie,