Gemeente Den Haag

De Marokkaanse bewonersorganisatie Ittihaad is de winnaar van de Haagse Hulde 2005. Dit maakte wethouder Jetta Klijnsma van Welzijn gister bekend bij een speciaal voor Haagse vrijwilligers gegeven voorstelling van The Lion King. De hoofdprijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro. De Stichting Wijkberaad Laak Centraal, de Arabisch Nederlandse Vrouwen Kring en de Stichting VanHarte ontvingen ieder een waarderingsprijs van 1500 euro.

De winnaar
Ittihaad heeft de hoofdprijs gewonnen, omdat zij zeer actief 'bruggen bouwt' tussen mensen in de Schilderswijk. De organisatie richt zich niet alleen op Marokkaanse bewoners, maar juist op alle bewoners. Hun uitgangspunt is dat de leefbaarheid alleen kan verbeteren, als zoveel mogelijk mensen met een verschillende achtergrond meedoen. Ittihaad is actief betrokken bij het Buurt Interventie Team Delfselaan. Daarnaast hebben de bewoners een speelvoorziening gerealiseerd, plantsoenen schoongemaakt en is de veiligheid in de buurt toegenomen.

Waarderingsprijzen
Er werden ook drie waarderingsprijzen uitgereikt. De Arabisch Nederlandse Vrouwenkring ontving deze prijs, omdat zij via culturele uitwisseling actief bruggen bouwt tussen de Arabische en Nederlandse samenleving. Stichting Wijkberaad Laak kreeg een waarderingsprijs voor alle positieve initiatieven na de politieacties in de Antheunisstraat. Met deze initiatieven werd de harmonie in de wijk bevorderd. De andere waarderingsprijs ging naar Stichting VanHarte. Deze Stichting organiseert in twee VanHarte Resto's in de stad eettafels. Mensen eten hier voor weinig geld en kunnen elkaar zo makkelijk ontmoeten. Het motto daarbij is 'eten, ontmoeten en activeren'.

Bruggen bouwen
De Haagse Hulde is een jaarlijkse prijs voor een Haagse organisatie die zich onderscheidt met haar vrijwilligersbeleid. Het thema van de Haagse Hulde 2005 is 'Bruggen bouwen'. De gemeente wil stimuleren dat organisaties bruggen bouwen tussen bevolkingsgroepen en zo de integratie bevorderen. In totaal maakten 30 organisaties kans op de prijzen. Vier juryleden met ervaring en deskundigheid op het gebied van integratiebeleid beoordeelden de inzendingen.