Gemeente Weert

|Geachte heer, mevrouw,              |inlichtingen: dhr. M. v.d. |
|                                    |Zalm                       |
|                                    |doorkiesnummer: 0495 575   |
|                                    |210                        |
|                                    |ons kenmerk: 1directie     |
Onderwerp: Symposium Weert - Eindhoven: samenwerking ten behoeve van economische structuurversterking

Weert, december 2005

Ten behoeve van een eerste verkennend gesprek over mogelijkheden van economische samenwerking tussen de regio Eindhoven en de regio Weert (Land van Weert en Cranendonck) is een gespreksnotitie opgesteld. Naar aanleiding van dit eerste gesprek zijn er door Weert verschillende acties ondernomen. Centraal staat de vraag hoe we in samenwerking met de regio Eindhoven tot een versterking van de economische structuur in het Land van Weert en Cranendonck kunnen komen.

Over dit onderwerp organiseren we op 11 januari 2006 van 15.00 uur tot 19.00 uur een symposium in de Paterskerk aan de Biest te Weert, waar de burgemeester van Eindhoven, de heer Sakkers, de directeur van Programmabureau Horizon mw. Lemkes en de voorzitter van het Metaalhuis dhr. Van Gijzel hun kijk op succesfactoren bij economische stimulering komen geven. Het programmabureau Horizon begeleidt en faciliteert programma's en projecten op het gebied van economische samenwerking in de regio Eindhoven. Het Metaalhuis is een overlegplatform voor ondernemers in de metaal die elkaar met raad en daad bijstaan.

Doel van het symposium is om het voornemen, om tot samenwerking tussen beide regio's te komen, te bezegelen en een eerste aanzet te geven voor een economisch actieprogramma voor het Land van Weert en Cranendonck (onze eigen paragraaf in de Versnellingsagenda van de provincie Limburg). Zowel inhoudelijk als op het gebied van organisatie van de benodigde samenwerking tussen het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de overheden, willen we leren van de 'best practices' uit de regio Eindhoven. Belangrijk zijn bijvoorbeeld de inrichting van een kleine slagvaardige, trekkende uitvoeringsorganisatie (vgl. programmabureau Horizon), de zgn. 'projecteigenaren' (gezaghebbende ondernemers die belangeloos projecten trekken) en het uitgangspunt dat slechts projecten worden opgepakt die door het bedrijfsleven worden aangedragen.

Inhoudelijk is de strategie om te gaan sturen op het werven van nieuwe innovatieve industriële activiteit. Dat doen we door uit te gaan van kansrijke ketens en clusters van bedrijvigheid en te bezien hoe we die het beste kunnen creëren en versterken. In dat kader passen onder andere de projecten die in Hoge Dunk-verband zijn opgepakt, te weten: . Etin-studie Regionaal bedrijventerreinbeleid (gereed eind 2005); leidt tot een uitgewerkt ambitieniveau t.a.v bedrijventerreinen (hoeveel van welke kwaliteit), locatiebeleid, uitgiftebeleid, beeld van kansrijke ketens en clusters . Etin-studie Economisch Perspectief Weert (gereed 1e kwartaal 2006) . Marktonderzoek Buck t.b.v. de Stadspoort Weert/Nederweert (gereed eind 2005) en Stedenbouwkundige visie Stadspoort door Arcadis (gereed 1e kwartaal 2006) . Uitwerking 1-loket voor bedrijven en parkmanagement (gereed 1e kwartaal 2006)

Daarnaast lopen er reeds concrete stimuleringsacties op het vlak van nieuwe bedrijvigheid (project Connect), arbeidsmarktbeleid (arbeidsmakelaar), toerisme en recreatie, en het buitengebied. Speerpunt is verder de hippische sector.

Ter voorbereiding op dat symposium en ter uitwerking van de bijgevoegde gespreksnotitie Eindhoven-Weert-Venlo, zijn ondermeer de volgende acties ondernomen: . Herstructurering organisatie Hoge Dunk van het Land van Weert en Cranendonck (september/oktober). Er is onder meer een slagvaardig dagelijks bestuur ingesteld, bestaande uit de burgemeesters van de vier gemeenten en vier vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (werkgevers, MKB en Kamer van Koophandel) en de ambtelijke ondersteuning is versterkt. . Binnenstadsconferentie over de concept-visie Weert 2015 (14 november) . Werkconferentie met Weerter ondernemers en directies van kennisinstelingen (22 november) waarin is gediscussieerd over de concept visie Weert 2015 in relatie tot economische samenwerking met de regio Eindhoven. . Presentatie van het programmabureau Horizon aan B&W (22 november) . Ontvangst van en presentatie aan leden van het World Trade Centre Eindhoven (23 november) . Bezoek aan de High Tech Campus o.l.v. mw. Elies Lemkes (programmabureau Horizon) en/of dhr. Guy Kerpen (Philips Eindhoven) (nog te plannen) . Bestuurlijk overleg met dhr. Oosting, accountmanager en de heer Harbers (senior beleidsadviseur) van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) (1 december) . Bezoek aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van Fontys (nog te plannen) . Inventariseren van mogelijke innovatiecoaches/projecteigenaren (loopt)

Tijdens het symposium zullen wij de 'Taskforce Triple Weert' presenteren. Dat is een voorhoede van ondernemers, kennisinstellingen en de gemeente Weert, onder voorzitterschap van haar burgemeester, die de vorming van het economische actieprogramma en de profilering van de regio zal gaan aandrijven. Voor het symposium worden naast de leden van de Raad van de gemeente Weert onder meer uitgenodigd innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en gemeentebesturen in het Land van Weert en Cranendonck, de partners in de Hoge Dunk, de colleges van Gedeputeerde Staten in Limburg en Brabant, de grote Noord- en Midden-Limburgse gemeenten Venlo, Venray, Roermond en vertegenwoordigers van de Interregio en van het SRE.

Ik hoop u hiermee voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd en nodig u reeds nu uit voor 11 januari 2006 in de Paterskerk. Een definitieve uitnodiging wordt u toegestuurd.

Hoogachtend,

J.M.L. Niederer,
Burgemeester van Weert.


---- --