Ingezonden persbericht


Onderwerp:
Nieuwe reeks muziektheatervoorstellingen in Theater Lantaren/Venster

P E R S B E R I C H T

NIEUWE REEKS MUZIEKTHEATERVOORSTELLINGEN IN THEATER LANTAREN/VENSTER

In 2006 presenteert Theater Lantaren/Venster een bijzondere reeks muziektheatervoorstellingen. De reeks zal uit ca. 10 voorstellingen bestaan, waarvan we er één zelf zullen produceren. De eerste muziektheatervoorstelling in het nieuwe jaar is Elektra van Grand Theatre Producties in samenwerking met stichting Vide en Buro Saai, te zien op woensdag 11 januari, 20:30.

Elektra gaat over het lot. Hoe voorbestemd is je leven door het land waar je geboren bent, je familie, je omgeving. Of is alles maakbaar? De muziek van het koor in Elektra bestaat in deze voorstelling uit klaagliederen uit Zuid Albanië, gezongen door Ensemble Lapardha. Yannis Kyriakides componeerde elektronische muziek die contrasteert met deze traditionele liederen. Kyriakides heeft zijn sporen meer dan verdiend en mag dan ook zonder schroom (inmiddels) een gerenommeerd componist worden genoemd.

Elektra blijft buiten de poorten van het paleis, waar haar moeder Klytemnestra haar vader Agamemnon vermoordde. Zij wacht op Orestes, haar broer. Hij moet hun vader wreken. En als Orestes niet komt zal zij het zelf doen. Elektra is een vrouw die bestaat uit tegenpolen. Ze is zwak, emotioneel en vol zelfmedelijden. En tegelijkertijd is ze daadkrachtig, sterk en vol overlevingsdrang. Ze zal alles doen om haar doel te bereiken.

Corrina Manara studeerde in 2002 af aan de Regie Opleiding in Amsterdam en volgde de Kleine Academie in Brussel. Ze regisseerde 'Oidipous', een multidisciplinaire grote zaalproductie. Oidipous speelde in Nederland, tijdens het Internationale Theaterfestival in Butrint (Albanië) en op festivals in Macedonië en Slovenië. Corrina Manara richtte in 2005 Stichting Vide op met als doel het opzetten van internationale theatervoorstellingen.

Tekst: Sofokles. Regie: Corrina Manara. Zang: Ensemble Lapardha. Elektronische compositie: Yannis Kyriakides. Spel: Hanneke Scholten (Elektra), Annelies van der Bie (Klytemnestra), Nard Verdonschot (Orestes), Roos Hoogland (Chrysothemis).

Licht en techniek: Gert Bakker. Decor: Yael Assaf. Kostuums: Jantine Kraayeveld.

De tweede muziektheatervoorstelling dit jaar is ook in de maand januari. Het is een compositie over een hallucinerende beklimming met een libretto van oud-wielrenner Peter Winnen:

FIETS

Door Palinckx i.s.m. Peter Winnen

Coproductie met Theatergroep Drieons

Wo 18 jan, 20:30, ¬ 13,- / ¬ 11,-

Drieons speelt een multimediaspektakel over het beklimmen van een berg, het verleggen van grenzen, over uitputting als metafysische ervaring, over goeie benen en dikke nekken, heroïek en afgebladderd heldendom. Over de innige driehoeksverhouding tussen wielersport, media en commercie, een lichtelijk duivels pact.

Fiets is een fysieke compositie voor spelers, strijkers, hoorn, elektronica, camera's en machines. Een hallucinerende beklimming, elke haarspeldbocht een statie waarbij stilgestaan wordt bij fietsfeiten en fietsfictie.

Jacques Palinckx is behalve musicus en componist een fanatiek wieleramateur met duizenden klimkilometers in de benen. Oud-wielrenner en auteur Peter Winnen schreef exclusief voor Drieons de tekst van deze voorstelling.

Samenstelling/regie: Jacq Palinckx, Ives Thuwis en Hedy Grünewald

Tekst: Peter Winnen

Muziek en idee: Jacques Palinckx

Spel: Rob van Gestel, studenten van de Fontys Academie voor Drama

Cello: Jacqueline Hamelink

Viool: Yvonne van de Pol

Hoorn: Pieter Hunfeld

Bas: Bert Palinckx


---

Voor meer informatie, beeldmateriaal, een interview enz. over de nieuwe reeks muziektheatervoorstellingen en/of Elektra of Fiets, kunt u contact opnemen met Esther Gernette, Theater Lantaren/Venster, 010-2772266/ esther@lantaren-venster.nl of met Hans Merts merts@lantaren-venster.nl

Graag zien we bovenstaande informatie opgenomen in de daarvoor bestemde agenda s of wellicht in een vooraankondiging. Mocht u langs willen komen voor het schrijven van een recensie dan vernemen wij dat graag tijdig van u.

Vriendelijke groet,

Hans E. Merts

publiciteit muziek

Theater Lantaren/Venster

merts@lantaren-venster.nl

010-2772266