Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 6 januari 2006

AAP SANDY MAAKT NATIONALE IQ TEST
IS EEN AAP SLIMMER DAN DE SLECHTSTE BN-ER OOIT?

Is een aap slimmer dan de slechtste BN-er die ooit aan een IQ Test heeft meegedaan? Op woensdag 11 januari vind je het antwoord bij BNN, want dan wordt De Nationale IQ Test afgenomen bij aap Sandy. In de Apenheul maakt de orang oetang onder begeleiding van Sophie Hilbrand de test.

Sandy is een Borneo orang oetan van 24 jaar oud. Geboren in Jersey en via de dierentuin van Barcelona naar Apenheul gekomen. Ze heeft één baby; meisje Samboja, geboren in Apenheul op 9 juni 2005. Sandy is bekend van haar zeer inventieve methodes om het verblijf te slopen. Apenheul, en vooral de Technische Dienst, hoopt dat de baby voor voldoende bezigheidstherapie zal zorgen. Ondanks Sandy's uitmuntende technisch inzicht lukte het haar pas na een dag om de navelstreng door te krijgen. Maar lukt het haar om op tijd de test te maken?

Naast Sandy wordt de test ook gemaakt in de studio door zes verschillende groepen, waaronder gothics, uitvinders, vuilnismannen, quiztoeristen en BN-ers. Chris Tates, Ernst Daniel Smid, Esther Vergeer, Horace Cohen, Bert Bakker, Martine Prenen, Esther Duller en Prem Radhakishun durven het aan om live de test te maken.

De test wordt woensdag 11 januari voor de zesde keer uitgezonden van 20.30 uur tot 22.20 uur op Nederland 2. Wie live meedoet aan de test via www.bnn.nl kan de uitslag direct aan het eind van de test uitprinten. Meer informatie hierover is te vinden op de site. Het is ook mogelijk de antwoorden per vragenblok tijdens de uitzending te versturen naar het speciale sms-nummer 4141. Een sms-je met een persoonlijke IQ-score wordt teruggestuurd en kost 1,10 euro.