Gemeente Heerenveen

ereburger van de gemeente heerenveen

---


persbericht

Frans Rijpstra benoemd tot ereburger van de gemeente Heerenveen

11/01/2006

De heer Frans Rijpstra uit Heerenveen is dinsdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heerenveen ereburger geworden van Heerenveen. Burgemeester Peter de Jonge reikte hem de onderscheiding uit. Frans Rijpstra is de 26ste ereburger van de gemeente.

De gemeenteraad van Heerenveen besloot op 8 december 2005 om Frans Rijpstra te benoemen tot ereburger van de gemeente Heerenveen. Volgens de raad verdient hij deze eretitel omdat hij zich jarenlang vol overgave belangeloos heeft ingezet en nog steeds inzet voor de sociale problematiek van onze inwoners. Hij trekt zich niet alleen het lot van ouderen en zwakkeren in de samenleving aan, maar draagt ook daadwerkelijk bij aan hun welzijn en rechtsgevoel. Het tegengaan van discriminatie en het bevorderen van vreedzaam samenleven van verschillende etnische en culturele groepen was en is nog steeds een van zijn levenstaken.

Frans Rijpstra is geboren op 19 mei 1925 in Franeker. Na zijn pensionering als directeur van het Arbeidsbureau was hij in vele organisaties actief. De laatste jaren bouwde hij zijn activiteiten wat af, maar nog steeds is hij op zijn scootmobiel een bekende verschijning in Heerenveen.

Hij was of is onder meer:

- penningmeester en later voorzitter van kringloopwinkel `De Lege Knip'

- medeoprichter, inspirator en voorzitter van de Stichting Kleurrijk Heerenveen

- spreekbuis voor de Marokkaanse Islamitische Vereniging en Kleurrijk Heerenveen als geheel

- actief lid van de Cliëntenraad Gehandicaptenbeleid

- actief lid van de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO)

- steun- en toeverlaat voor de WAO-ers

- interim-voorzitter van Wijkbelang Heerenveen-Noord

- lid van de Cliëntenraad WVG.