Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 2 / 2006


In 2006 is een nieuw Burgerhandvest in werking getreden. Hierin staan garanties die wij afgeven over onze dienstverlening. Zo weet u precies waar u aan toe bent. De complete tekst van het Burgerhandvest vindt u op deze pagina.

Marktplein autovrij

Vanaf woensdag 11 januari kunt u uw auto niet meer parkeren op de Markt. Dan beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van de Markt, de Boschstraat en de Hoenderstraat. Er is voldoende alternatieve parkeergelegenheid in de directe omgeving.


Afbeelding
Toegang Stadhuis gewijzigd

Sinds 9 januari is het Stadhuis alleen nog toegankelijk via de hoofdingang. De achteringang mag alleen gebruikt worden door mensen voor wie de trappen een probleem vormen. De nieuwe toegangsprotocollen zijn ingevoerd in het kader van veiligheid en toezicht.

>
Vastgestelde mandaatlijst
>
Bekendmaking wijziging Algemene Plaatselijke Verordening >
Koopzondagen 2006
>
Vaststelling bestemmingsplannen `Kern Itteren, herziening 2005, Geneinde 23' en `Mockveld'
>
Vergadering commissie Naamgeving
>
Raadscommissievergadering ESZ vervalt
>
Uitvoeringsbesluit loonkostensubsidies
>
Informatiebijeenkomst onderhoud wegdek Jekerkwartier >
Rectificatie Gemeentegids
>
Vergadering Adviescommissie Seniorenbeleid
>
Het geheugen van Belvédère
>
Bekendmakingen 11 januari 2006

De gemeente garandeert...
Nieuw Burgerhandvest in werking

In 2006 is een nieuw Burgerhandvest in werking getreden. In dit Burgerhandvest staat beschreven op welke manieren u ons kunt bereiken en wat u als burger van ons mag verwachten als het gaat om onze dienstverlening. Zie het maar als garanties die wij afgeven over onze dienstverlening. We hebben het dan bijvoorbeeld over maximale wachttijden bij het GemeenteLoket en aan de telefoon en over termijnen waarbinnen wij brieven, e-mail en klachten afhandelen. Op deze manier weet u als burger precies waar u aan toe bent. Daarnaast biedt het ons de mogelijkheid onze prestaties te meten en daar waar nodig en mogelijk te verbeteren.

Niet op tijd geholpen? De volgende keer krijgt u voorrang.

Het nieuwe handvest bevat een verandering die direct voordeel oplevert voor burgers. Als u bij het GemeenteLoket langer hebt moeten wachten dan de maximale wachttijd, zullen onze medewerkers dit constateren. Zij vullen dan een kaartje in waarmee u de garantie krijgt dat u bij een volgend bezoek meteen wordt geholpen. Dus met voorrang boven andere klanten.

Verder is het nieuwe Burgerhandvest nu opgesteld volgens landelijke normen waardoor het mogelijk wordt de resultaten van Maastricht beter te vergelijken met die van andere gemeenten. Op die manier zien we dus hoe goed of slecht we het doen en kunnen we waar nodig zaken verbeteren.

Enkele punten uit het Burgerhandvest

* U kunt ons bereiken via de telefoon, internet/e-mail, post of door een bezoek te brengen aan het GemeenteLoket. * Komt u langs bij het GemeenteLoket en hebt u een afspraak? Dan wordt u binnen vijf minuten geholpen.*
* Komt u zonder afspraak langs bij het GemeenteLoket? Dan bedraagt de maximale wachttijd twintig minuten.*
* Belt u ons op (043) 350 40 00? Dan hebt u na het doorlopen van het keuzemenu binnen 60 seconden een medewerker aan de lijn.* * Schrijft u ons? Dan krijgt u binnen vier weken een telefonische of schriftelijke reactie, tenzij een andere wettelijke afhandelingtermijn geldt.
* Hebt u een klacht of opmerking over de openbare ruimte? Dan wordt deze binnen vier werkdagen afgehandeld. Lukt dit niet, dan ontvangt u uiterlijk de vijfde dag hierover bericht. Wij zullen dan aangeven hoe wij uw melding afhandelen en wat de duur daarvan is.

Geïnteresseerd in de complete tekst van het Burgerhandvest? Klik dan op de onderstaande download. U kunt ook de tekst ook krijgen bij het GemeenteLoket of bij het Centre Céramique.

* De genoemde normen gelden niet tussen 12.00 en 14.00 uur en tijdens de schoolvakanties.

Complete tekst van het Burgerhandvest.pdf


Marktplein afgesloten

Afbeelding Vanaf woensdag 11 januari 2006 kunt u uw auto niet meer parkeren op de Markt. Dan beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van de Markt, de Boschstraat en de Hoenderstraat.

In de directe omgeving is voldoende alternatieve parkeergelegenheid aanwezig, zoals parkeergarage Mosae Forum, parkeergarage Bassin, parkeergarage Onze-Lieve-Vrouweplein en parkeergarage De Griend.

Verkeer dat de Markt probeert te bereiken, wordt in de richting van de Boschstraat geleid.

top

Toegang Stadhuis gewijzigd

Afbeelding Sinds maandag 9 januari is het Stadhuis alleen nog toegankelijk via de hoofdingang. Daar is een balie geplaatst waar elke bezoeker zich moet melden en wordt geregistreerd. De achteringang mag alleen nog gebruikt worden door mensen voor wie de trappen een probleem vormen. Zij kunnen vervolgens met de lift naar boven en zich dan door de hal naar de balie begeven om zich daar alsnog te melden. De nieuwe toegangsprotocollen worden ingevoerd in het kader van veiligheid en toezicht.


Vastgestelde mandaatlijst

De mandaatlijst voor de Publieke en Interne Dienstverlening is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. De lijst is gepubliceerd in Gemeenteblad nummer C3 en ligt vanaf 12 januari 2006 ter inzage bij het GemeenteLoket.

Het betreft bevoegdheden als het afdoen van correspondentie, verstrekken van inlichtingen, verrichten van processuele handelingen in het kader van de algemene wet bestuursrecht en andere wetten en het afgeven van producten aan de balie. De mandatering is inhoudelijk niet nieuw maar was noodzakelijk in verband met veranderingen in de gemeentelijke organisatie.


Bekendmaking wijziging Algemene Plaatselijke Verordening

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de raad van de gemeente Maastricht op 20 december 2005 de APV heeft aangevuld en gewijzigd om uitvoering te geven aan de pilot Donner (een proef met het zogenaamde `woonlandbeginsel' waarbij de verkoop van softdrugs aan niet-ingezetenen van Nederland wordt verboden).

Dit besluit is opgenomen in het Gemeenteblad van 12 januari 2006 onder nr. C1. De aanvulling ligt kosteloos ter inzage bij het GemeenteLoket. Een ieder kan tegen betaling van een bedrag aan leges een afschrift krijgen van de aanvulling. De aanpassing van de APV treedt op 13 januari 2006 in werking.


Koopzondagen 2006

Burgemeester en wethouders hebben inmiddels een aantal koopzondagen aangewezen voor 2006. Voor de gehele gemeente geldt dat de winkels op 25 mei (Hemelvaartsdag), 3 september (Euregionale koopzondag) en 17 december 2006 (voor de kerstinkopen) geopend mogen zijn.

Voor nadere informatie over data koopzondagen in de binnenstad, de diverse koopcentra en een aantal branches kunt u zich nader informeren op www.maastricht.nl > cultuur en toerisme > koopzondagen.


Vaststelling bestemmingsplannen `Kern Itteren, herziening 2005, Geneinde 23' en `Mockveld'

Burgemeester en wethouders van Maastricht maken overeenkomstig artikel 26 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat de gemeenteraad op 20 december 2005 de bestemmingsplannen `Kern Itteren, herziening 2005, Geneinde 23' en `Mockveld' heeft vastgesteld. De bestemmingsplannen liggen met ingang van 12 januari 2006 zes weken ter inzage bij het GemeenteLoket. Beide bestemmingsplannen zijn ten opzichte van de ontwerp-bestemmingsplannen ongewijzigd vastgesteld.

Ingevolge artikel 27 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening kunnen bij Gedeputeerde Staten van Limburg gedurende bovengenoemde termijn, zowel schriftelijke als mondelinge bedenkingen worden ingediend door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening tijdig zijn zienswijze bij de Gemeenteraad naar voren heeft gebracht.

De voorkeur gaat uit naar het schriftelijk indienen van bedenkingen, te richten aan Gedeputeerde Staten van Limburg, Postbus 5700,6202 MA, Maastricht.
Degene die mondelinge bedenkingen wenst in te brengen tegen het vastgestelde bestemmingsplan kan daartoe contact opnemen met het secretariaat van de Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon (043) 389 79 03, te bereiken tijdens kantooruren. De behandelend ambtenaar neemt vervolgens contact op met degene die mondeling bedenkingen wenst in te brengen.


Vergadering commissie Naamgeving

Op dinsdag 17 januari 2006 vergadert de commissie Naamgeving om 15:00 uur in conferentiekamer 0.21 NO van Stadskantoor Maastricht I (Randwycksingel 22). De agenda is op maandag één week voorafgaande aan de vergadering vanaf 12:00 uur verkrijgbaar bij het GemeenteLoket.

Iedereen die interesse heeft in de werkwijze van de commissie is welkom bij de vergadering. Houd er rekening mee dat u in de vergadering géén spreekrecht hebt.


Raadscommissievergadering ESZ vervalt

De raadscommissievergadering ESZ van 17 januari 2006 gaat niet door.


Uitvoeringsbesluit loonkostensubsidies

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 20 december 2005 het Uitvoeringsbesluit loonkostensubsidies vastgesteld. Dit besluit houdt in dat een werkgever loonkostensubsidie kan krijgen indien deze een fulltime dienstverband aangaat met een werknemer die een WWB-, IOAW- of IOAZ-uitkering ontvangt voor de duur van ten minste een half jaar. De subsidie bedraagt dan 2.500,- euro. Wordt het dienstverband met een half jaar verlengd? Dan is, onder voorwaarden, nog een subsidie van 2.500,- euro mogelijk.
Het besluit is een nadere uitwerking van de Reïntegratieverordening Gemeente Maastricht 2005, waarin het algemene kader is geboden voor het verstrekken van voorzieningen aan personen met een WWB-, IOAW- of IOAZ-uitkering.

Het uitvoeringsbesluit wordt tevens opgenomen in nummer C2 van het gemeenteblad van 12 januari a.s.


Informatiebijeenkomst onderhoud wegdek Jekerkwartier

Op dinsdag 17 januari om 20.00 uur is er een informatiebijeenkomst in het restaurant van zorgcentrum Molenhof (St. Pieterstraat 23) over de geplande werkzaamheden.

Voor 2006 staan werkzaamheden gepland aan het wegdek in de volgende straten: Van Heylerhofflaan, Lambertuslaan, Prins Hessen Casselstraat, Hubertuslaan en Graaf van Waldeckstraat. De werkzaamheden houden in dat
- het wegdek van de hoofdrijbaan wordt vernieuwd; - de bermen opnieuw op hoogte worden afgewerkt, waarbij de trottoirband weer `zicht' krijgt en de trottoirs niet meer bereden kunnen worden door auto's.

De werkzaamheden aan de riolering en trottoirs worden uitgesteld totdat meer zekerheid bestaat over de levensvatbaarheid van de aanwezige bomen. Er wordt pas gestart na de zomervakantie 2006 (onder voorbehoud).


Rectificatie Gemeentegids

In de gemeentegids van 2006/2007 staan de openingstijden van de milieuparken niet juist vermeld. De drie milieuparken in Maastricht, te weten Beatrixhaven, Randwyck en Noorderbrug, zijn op maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur geopend met uitzondering van feestdagen.


Vergadering Adviescommissie Seniorenbeleid

De eerstvolgende vergadering van de Adviescommissie Seniorenbeleid Maastricht vindt plaats op maandag 16 januari om 10.00 uur in het Stadhuis. Op de agenda staat onder andere het publieksdebat Wonen, Welzijn en Zorg / Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De vergadering is openbaar.


Het geheugen van Belvédère

In het kader van de herontwikkeling van het gebied Belvédère in het noordwesten van Maastricht organiseert de
Wijkontwikkelingsmaatschappij Belvédère drie lezingen waarin gespeurd wordt naar de identiteit van het gebied. Deze lezingenreeks hoort bij de presentatie: `Het geheugen van Belvédère' die tot 15 januari 2006 in het Infocentrum Belvédère (Bassin 100) te zien is.

De derde lezing uit de reeks vindt plaats op donderdag 12 januari om 20.00 uur in het Infocentrum Belvédère. Bernadette van Hellenberg-Hubar en Margreeth Bruijnesteijn geven een lezing over het industrieel erfgoed.

Dat architectuur een boodschap uitdraagt, is een verhaal van alle tijden. Machthebbers en bestuurders gebruikten gebouwen en hun vormgeving als een middel om hun positie te benadrukken. De symbolische functie van architectuur had ook een bijzondere aantrekkingskracht op industriëlen van het eerste uur: de symboliek van de verschillende motieven en decoraties bleken een effectief propagandamiddel in een tijd dat men het begrip `reclame' nog uit moest vinden. Niettemin zijn industriële complexen lange tijd beschouwd als architectonisch weinig interessante ensembles van grote en obscure panden. Het tegendeel blijkt het geval te zijn. In de loop van de negentiende en vroege twintigste eeuw werd het ijzeren landschap opgetuigd met `aansprekelijke' gebouwen die wel degelijk representatief waren. Dit valt bij uitstek te illustreren aan de hand van de zogenaamde `Timmerfabriek' aan de Boschstraat te Maastricht: dit complex blijkt in werkelijkheid de `Kop van de Sphinx' te zijn, waar zich het distributiecentrum bevond van de `kristalpoot' van de Maastrichtse aardewerkindustrie. Aan de hand van verschillende parallellen elders wordt dit verschijnsel in context geplaatst. Terloops zal ook de vervlechting aan de orde komen van prestige met constructie, in de zin van de negentiende-eeuwse architecten, theoretici en ingenieurs als Viollet-le-Duc en Hennebique.