Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

STIVORO lanceert basispakket tabakspreventie voor gemeenten

Impuls voor tabakspreventie in gemeenten

Zoetermeer 11 januari 2006 - Om het roken als bedreigende factor van volksgezondheid terug te dringen, zou iedere gemeente in Nederland haar inwoners een minimaal aanbod aan tabakspreventie moeten doen. Om gemeenten daarbij te helpen lanceert STIVORO vandaag een basispakket tabakspreventie. Wethouders en ambtenaren volksgezondheid bij gemeenten kunnen zo samen met gezondheidsorganisaties een impuls geven aan terugdringen van het aantal rokers binnen hun gemeente.

"In een gemiddelde Nederlandse gemeente met 100.000 inwoners overlijden jaarlijks 123 mensen aan de gevolgen van roken en 22 inwoners aan de gevolgen van meeroken. Reden genoeg voor het lokale bestuur om zich daar druk over te maken", aldus Grieto Zeeman, directeur a.i. van STIVORO. "Dat gebeurt al wel. Maar het blijkt in flink wat gemeenten erg moeilijk om dat om te zetten naar concreet tabakspreventiebeleid. Daarom hebben wij de 'Richtlijn Tabakspreventie in lokaal gezondheidsbeleid' ontwikkeld. Kern daarin vormt het basispakket tabakspreventie. Daarin zit een afgewogen selectie van bestaande campagnes, voorlichtingsmaterialen en projecten. Van 'Rookvrije School', tot telefonische coaching bij het stoppen en 'Roken, niet waar de kleine bij is'.

In de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV) is vastgelegd dat gemeenten bepaalde taken hebben op gebied van gezondheid. Zoals inwoners aanzetten om gezond te leven. In de eerste preventienota die daaruit is voortgekomen in 2004 heeft de minister van Volksgezondheid drie speerpunten aangegeven voor gemeenten: roken, overgewicht en diabetes. De introductie van de 'Richtlijn Tabakspreventie in lokaal gezondheidsbeleid' past daarmee naadloos in dit overheidsbeleid.

Uitreiking aan prof. dr. J.H. Kingma
De eerste richtlijn is vanmorgen uitgereikt aan prof. dr. J.H. Kingma, Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg. Kingma toonde zich blij met de richtlijn. "Bij alle taken op het terrein van de openbare gezondheidszorg is er beleidsmatig zonder uitzondering een landelijke en lokale component. STIVORO slaat met deze richtlijn de brug van landelijke naar lokale tabakspreventie. In het rapport 'Staat van de Gezondheidszorg 2005' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg staat ook al aan dat er op lokaal niveau behoefte is aan het beschikbaar stellen van bewezen effectieve interventies, programma's en instrumenten. Met het basispakket dat STIVORO heeft samengesteld, kunnen gemeenten vanaf nu relatief snel en makkelijk tabakspreventie opnemen in hun gezondheidsbeleid."

Actieplan met zoek/vervang

Bij de richtlijn hoort ook een speciale website (http://www.stivoro.nl/professionals), waar zelfs een gemeentelijk actieplan vanaf gehaald kan worden. Met zoek/vervang is van dit worddocument in een handomdraai een eigen actieplan opgesteld voor het terugdringen van het roken in een gemeente.

STIVORO organiseert eind januari en begin februari twee studiedagen over de richtlijn. Een voor beleidsmedewerkers volksgezondheid. En een voor gezondheidsbevorderaars en beleidsmedewerkers van de regionale GGD.

Over STIVORO, voor een rookvrije toekomst

STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMW gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
- voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
- opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
- ondersteuning bij stoppen;

- samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
- gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.

///


Noot voor de redactie,