Gemeente Hardenberg

Januari 2006 - Hardenberg heeft niet teveel gemeentelijke regels

Hardenberg heeft niet teveel gemeentelijke regels

Persbericht, 11 januari 2006

Hardenberg heeft niet teveel gemeentelijke regels. En die regels leiden niet tot onnodig hoge kosten voor inwoners en bedrijven. Dat is de hoofdconclusie uit een onderzoek dat is uitgevoerd door bureau Leeuwendaal.

Wat zijn de mogelijkheden voor de gemeente Hardenberg om te snoeien in overbodige regels en daarmee ook de kosten te verlagen, die die regels met zich meebrengen voor inwoners en bedrijven? Die vraag stond centraal bij het onderzoek van bureau Leeuwendaal. Aanleiding daarvoor was het meerjarenprogramma. Daarin staat "minder gemeentelijke regels" namelijk benoemd als één van de vijftig speerpunten. De gemeente Hardenberg wil de zogenoemde administratieve lasten voor haar inwoners en bedrijven zoveel mogelijk beperken.

Landelijke regels

Net als elders in het land zijn de meeste regels in Hardenberg vastgelegd in verordeningen. Het merendeel van de regels dat de gemeente toepast, is gebaseerd op landelijke wetgeving. Dus alleen als op landelijk niveau die regels worden ingetrokken, kan dat ook bij de gemeente. Bureau Leeuwendaal heeft de 72 verordeningen, die op de gemeentelijke website staan, doorgelicht.

Hoofdconclusie

Hoofdconclusie van het onderzoek is de Hardenberg praktisch niet kan snoeien in gemeentelijke regels, domweg omdat de gemeente niet teveel gemeentelijke bepalingen heeft. Leeuwendaal stelt verder dat een derde van de gemeentelijke regels leidt tot kosten voor inwoners en bedrijven, maar dat die kosten niet onnodig hoog zijn. "Vaak geldt het tegendeel", zo wordt geschreven in het rapport. Slechts bij één verordening wordt opgemerkt dat die leidt tot hoge lasten, die fors kunnen worden verminderd. Dat is de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs. Het college wil hier iets aan doen, maar wacht daarbij nog even op veranderingen op landelijk niveau.

Goede presentatie

Het onderzoeksbureau constateert verder dat de verordeningen eenvoudig zijn te vinden op de website van de gemeente. Ze worden overzichtelijk gepresenteerd en zijn gemakkelijk te raadplegen. Verder wordt het als goed beoordeeld dat bij de verordeningen een inleidende tekst geplaatst is, zodat inwoners en bedrijven snel weten waar de verordening over gaat. Het rapport doet suggesties om voor alle verordeningen dezelfde vormgeving te hanteren. Verder wordt de suggestie gedaan om de verordeningen niet alleen qua benaming op alfabetische volgorde te presenteren, maar ook per onderwerp te rubriceren. Bij de herziening van de gemeentelijke website in de loop van dit jaar worden deze aspecten meegenomen.

Toetsing

Uit het rapport blijkt dat vier verordeningen verouderd zijn en ingetrokken zou moeten worden. Dit wordt op korte termijn opgepakt. Overigens zijn dit allemaal regels, die intern van belang zijn en waar inwoners en bedrijven op dit moment dus geen overlast van ondervinden. Ook stelt Leeuwendaal dat het mogelijk is om een aantal subsidieverordeningen in elkaar te schuiven of om artikelen binnen verordeningen te bundelen. Hiermee wordt echter niet het credo "minder regels" mee bereikt. Ook wordt benoemd dat in de belastingverordening een aantal ingewikkelde bepalingen staan. Echter hierbij gaat het om regels, die gespreide betaling van de gemeentelijke belasting mogelijk te maken. Deze regels zijn juist in het voordeel van de inwoners en bedrijven. Verder wordt aangegeven dat in een aantal verordeningen technische fouten staan. Het blijkt echter dat het hierbij gaat om enkele regels, die juridisch en financieel voor de inwoners en bedrijven geen consequenties hebben.