Gemeente Rotterdam


---


Nr. 05
11 januari 2006

Verkoop aandelen AVR

Het college van burgemeester en wethouders verkoopt haar aandelen AVR aan een consortium van participatiemaatschappijen. Het gaat om CVC Capital Partners (CVC) en een combinatie van Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) en de Oranje Nassaugroep (ONG). De transactiewaarde van AVR bedraagt 1,4 miljard euro en vertaalt zich in een verwachte netto-opbrengst voor de gemeente Rotterdam van 1,0 miljard euro. De overname heeft geen gevolgen voor het AVR-personeel. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam.

Rotterdam, voor 100 procent aandeelhouder van AVR, en AVR zelf zijn tevreden over het resultaat van het verkoopproces dat begin 2005 is gestart. Het akkoord wordt in de komende weken afgerond nadat advies is ingewonnen van de centrale ondernemingsraad. De nieuwe aandeelhouders behoren tot de top van de participatiemaatschappijen en geven de gewenste zekerheid voor de continuïteit van de dienstverlening aan burgers en bedrijven. Aan belangrijke randvoorden is voldaan zoals het behoud van Rotterdam als vestigingsplaats van het hoofdkantoor en het behoud van AVR als één groep. Bovendien garanderen langlopende contracten dat het huisvuil verwerkt wordt, de havenontvangstinstallatie in werking blijft en dat AVR blijft meewerken aan de toekomstige restwarmtelevering.

AVR draagt in Rotterdam onder meer zorg voor de verwerking van huishoudelijk en industrieel afval. Het strategisch beleid van de onderneming is gericht op de ontwikkeling tot een breed milieubedrijf en verdere geografische expansie. De financiering van deze ambities wil het College overlaten aan de markt.

De netto-opbrengst van de aandelenverkoop komt ten goede aan het Investeringsfonds Rotterdam. In dit fonds stort de gemeente de opbrengsten van verkochte deelnemingen. Het geld is bestemd voor structurele investeringen in de stad.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam