Vrije Universiteit Amsterdam

11.01.2006
O. Visser
aula
VU medisch centrum
13:45
Etiological and prognostic studies with the use of a population-based cancer registry


Promotor: prof.dr.ir. F.E. van Leeuwen

Minder borstkanker onder allochtone vrouwen

Otto Visser deed migranten- en milieustudies naar kanker en onderzocht de overlevingskans van verschillende vormen van de aandoening, op basis van de kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Amsterdam. Een opvallende uitkomst is de lage kans op borstkanker bij allochtone vrouwen in Nederland.

Allochtone vrouwen nemen minder dan autochtone vrouwen deel aan borstkankerscreening, maar gezien de lagere kans op de aandoening, is het niet erg dat daarvoor geen extra inspanning plaatsvindt. Visser laat daarnaast zien dat een relatie tussen het wonen in de regio Schiphol of langs het hoofdverkeersnet in Amsterdam en het aantal gevallen van kanker, niet waarschijnlijk is.

In twee milieustudies kwam namelijk naar voren dat het risico op kanker vergelijkbaar is met de referentiepopulatie. Kanker van bloedvormend en lymfatisch weefsel kwamen vaker voor dan verwacht, sommige andere vormen, zoals longkanker (in de regio schiphol), kwamen minder vaak voor.

In een van de eerste uitgebreide studies naar de overleving van kankerpatiƫnten per ziektestadium toonde Visser verder aan, dat behandeling van een minder ver gevorderd ziektestadium hogere overlevingskansen oplevert. Bij borstkanker, prostaatkanker en darmkanker namen de overlevingskansen de afgelopen 15 jaar gestaag toe. Behalve een vroegere ontdekking, heeft verbeterde behandeling hiertoe bijgedragen. Bij longkanker en blaaskanker werd geen verbetering geconstateerd.

Visser sluit zijn proefschrift af met de stelling dat opname van het burgerservicenummer in de kankerregistratie, verder onderzoek met kankerregistratie sterk zou kunnen vereenvoudigen.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl