Ingezonden persbericht


Toetssteen gaat wél naar Afghanistan

Theatergroep Toetssteen speelt Onze Jongens en wordt daarmee ingehaald door de actualiteit. Onze Jongens -première 11 januari- gaat over een groep artiesten die een muzikale show in elkaar zet voor onze militairen in verre, gevaarlijke landen.

Moet minister president Balkenende zich in de kamer verantwoorden over de besluitenloosheid van zijn regering, het ensemble van Onze Jongens twijfelt niet: Wij zijn daar nodig!

Met dit onderwerp mengt de groep, die eerder bekend werd met voorstellingen als Emily, of het geheim van Huis ten Bosch en Landgenoten, Beatrix spreekt, zich opnieuw in een nationale discussie; ditmaal over het belang, het doel en de onderliggende ideologie van vredesmissies.

Onze Jongens is een breed opgezette muziektheaterproductie, met nummers als Ik breng mijn kont naar het front, Onbekende Soldaat en Fuck the Peace.

Het Werkteater, waar de voorstellingen plaats vinden, wordt elke avond omgebouwd tot een legertent ergens in een brandend hete woestijn. Daar wordt de show opgevoerd. Het lijkt allemaal zo leuk en aardig tot het moment dat de harde realiteit om de hoek komt kijken. Artiesten verdwijnen, een rituele onthoofding dreigt en de militairen beginnen zich zelf met de show te bemoeien.

De tekst van Onze Jongens is van schrijver Ger Beukenkamp, van wie onlangs het tv-drama De Kroon werd uitgezonden dat gaat over de strijd tussen de families Zorreguieta en Van Oranje.

De muziek is gecomponeerd door Ed Boekee die tevens de begeleidende band aanvoert. De voorstelling wordt geregisseerd door Marcel Sijm.



Ingezonden persbericht