Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200500502/1
Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Overijssel om met bestuurlijke handhavingsmiddelen op te treden tegen een recyclingbedrijf aan de Lenteweg in Enschede. Het bedrijf heeft een milieuvergunning voor het opslaan, sorteren, overslaan en persen van bedrijfsafvalstoffen en is gevestigd op het industrieterrein Euregio in Enschede. Op dit terrein liggen enkele (voormalige) bedrijfswoningen. Degenen die de provincie hebben verzocht om op te treden tegen het bedrijf, wonen in zo'n bedrijfswoning. Zij zijn van mening dat het recyclingbedrijf stelselmatig de werktijden overtreedt, die in de milieuvergunning zijn vastgelegd voor het aan- en afrijden van vrachtwagens.


* 200501845/1
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan een exploitatiemaatschappij voor het op- en overslaan en bewerken van diverse (gevaarlijke) afvalstoffen, het opslaan en bewerken van autowrakken en het uitvoeren van transportactiviteiten aan de Aaltenseweg en de Kloosterstraat in Varsseveld. Omwonenden hebben een aantal bezwaren aangevoerd tegen de milieuvergunning. Zo is volgens hen niet voldaan aan de eisen van het Besluit Luchtkwaliteit en vrezen zij geluidhinder te ondervinden van het bedrijf. Het bedrijf zelf heeft ook problemen met de milieuvergunning. Daarin is een beperking opgenomen dat betrekking heeft op de rijbewegingen van de vrachtwagens op het terrein van het bedrijf in de nachtperiode. Volgens het bedrijf is dit voorschrift onnodig bezwarend.


* 200502060/1
Uitspraak over de vergunning die de staatssecretaris van VROM heeft verleend aan AVEBE voor veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelplanten in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Eemsmond, Emmen, Pekela en Veendam. De vergunning maakt het mogelijk aardappelplanten genetisch te modificeren met het zogenoemde kgz-gen, waardoor bij de verwerking van de aardappelen minder energie en chemische hulpstoffen nodig zullen zijn. Een inwoonster van Erica is tegen de vergunning. Volgens haar is het toepassen van genetische modificatie ethisch niet verantwoord, zijn de gevolgen van genetische modificatie op lange termijn niet bekend en zijn bij het aanvragen van de vergunning in plaats van vermindering van de milieubelasting, economische motieven doorslaggevend geweest. Zij vreest verder dat de genetisch gemodificeerde planten zich kunnen verspreiden in de omgeving van de proefvelden.


* 200502540/1
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft verleend voor de verandering van een kunstijsbaan aan de IJsbaanlaan in Haarlem. De vergunning is door de Stichting Kunstijsbaan Kennemerland met name aangevraagd voor de overkapping van de bestaande buitenkunstijsbaan en de wijziging van de koelinstallatie. Een aantal omwonenden vreest geluidhinder van de kunstijsbaan te ondervinden. Volgens hen wonen zij in een rustige woonwijk en is ten onrechte een te hoog aantal decibel in de vergunning toegestaan. Verder voeren zij onder meer aan dat ten onrechte ontheffing is verleend voor twaalf evenementen per jaar. Een bouwbedrijf is het verder niet eens met de geluidnormering in de vergunning, omdat het gemeentebestuur hierbij geen rekening heeft gehouden met het zogeheten sporthotel dat het bedrijf in de directe omgeving van de kunstijsbaan wil bouwen.


* 200502782/1
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Boarnsterhim heeft verleend aan Aqualux B.V. voor het veranderen van een scheepsbouw- en reparatiebedrijf aan de It String in Jirnsum. In de vergunning is opgenomen dat maatregelen moeten worden getroffen om te voorkomen dat de omringende bodem, ligplaatsen, afgemeerde schepen of het oppervlaktewater met afspuitwater worden verontreinigd. Het bedrijf moet daarom windschermen aanbrengen met een hoogte van tenminste 1.80 meter. Volgens het bedrijf RFU Yachtcharter B.V. waarborgt dit vergunningvoorschrift echter niet dat bij het afspuiten van schepen bij Aqualux, de schepen die ligplaats bij Yachtcharter hebben gekozen, niet worden verontreinigd. Yachtcharter heeft daarom bezwaar tegen de milieuvergunning.


* 200502967/1
Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Mill en Sint Hubert om het feest Ghostship/Ghosthouse in The Royce in Langenboom op 28 november 2003 geen doorgang te laten vinden. Voor dit feest was volgens de burgemeester op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening een evenementenvergunning vereist, maar deze was niet aangevraagd. De rechtbank in Den Bosch heeft in februari 2005 een eerder beroep van de organisator van het feest tegen het besluit van de burgemeester gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank was geen evenementenvergunning nodig, omdat het feest kort gezegd als een dansfeest kon worden aangemerkt en niet als een evenement. De burgemeester is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de burgemeester was het geplande feest Ghosthouse een grootschalige houseparty, die naar omvang, uitstraling en beheersingsproblematiek de dansavonden die in een discotheek worden georganiseerd, verre te boven zou gaan. Op het feest zou de muziek hardcore, hardstyle en darkcore worden verzorgd door 32 djs.


* 200504304/1
Uitspraak over de beroepen tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het dijkverbeteringsplan Westervoortsedijk Fase 2. Dit plan heeft betrekking op een gedeelte van de waterkering langs de noordelijke oever van de Neder-Rijn vanaf de rand van het stadscentrum van Arnhem in oostelijke richting tot aan de IJssel. In het plan is gekozen voor het dijktracé waarbij het industrieterrein Kleefse Waard, het nog te ontwikkelen industrieterrein Koningspleij-Noord en de Akzo-haven binnendijks worden gebracht. De Akzo-haven zal worden afgedamd met een vaste kering en zal op termijn worden gedempt. IndustriePark Kleefse Waard en de Stichting Gelderse Milieufederatie hebben bezwaren tegen het dijkverbeteringsplan. De milieufederatie is van mening dat een variant had moeten worden bekeken waarin de Koningspleij-Noord niet zou worden ingedijkt. Verder heeft het plan volgens de milieufederatie onevenredig nadelige gevolgen voor de natuur en de landschapswaarden. Het IndustriePark Kleefse Waard is tegen de afsluiting van de Akzo-haven met een vaste kering. Volgens het bedrijf had het compensatie moeten krijgen voor het verlies van haar eigen laad- en losmogelijkheden.


* 200504588/1
Uitspraak over de intrekking door de burgemeester van Den Haag van de exploitatievergunning voor het partycentrum aan de Zichtenburglaan in Den Haag. De burgemeester is overgegaan tot intrekking van de vergunning, omdat zich tal van ongeregeldheden heeft afgespeeld in en rondom het partycentrum, zoals een vechtpartij tussen portiers van het partycentrum en portiers van een nabijgelegen discotheek, vechtpartijen tussen bezoekers onderling, het niet tijdig beëindigen van een feest en de vondst van cocaïne bij een bezoeker. Volgens de exploitant is de intrekking van de vergunning onterecht, omdat in de periode voorafgaand aan de intrekking geen ongeregeldheden meer hebben plaatsgevonden en omdat hij zich altijd zou hebben ingespannen om de wanordelijkheden te voorkomen.


* 200504596/1
Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Den Haag om een exploitatievergunning te verlenen voor het partycentrum aan de Zichtenburglaan in Den Haag. Deze procedure is het vervolg op de procedure die op deze pagina staat beschreven onder zaaknummer 200504588/1. Na de intrekking van de exploitatievergunning heeft de vrouw van de exploitant de exploitatie van het partycentrum voortgezet en opnieuw een vergunning hiervoor aangevraagd. De burgemeester van Den Haag heeft deze aanvraag echter afgewezen, omdat door de exploitatie van het partycentrum het woon- en leefklimaat in de naaste omgeving van het partycentrum werd en zou worden aangetast.


* 200504936/1
Uitspraak over de toepassing van bestuursdwang door het college van burgemeester en wethouders van Sassenheim vanwege het in bedrijf hebben van een onbemand tankstation aan de Lindenlaan in Sassenheim, zonder geldige milieuvergunning. In augustus 2004 heeft het gemeentebestuur weliswaar een milieuvergunning hiervoor verleend, maar deze is door de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in de uitspraak van 5 november 2004 geschorst. Deze uitspraak is onder zaaknummer 200408053/2 op de site van de Raad van State te lezen. De exploitant van het tankstation is van mening dat het gemeentebestuur de illegale situatie had moeten gedogen tot het moment dat de milieuvergunning definitief zal worden verleend. Met de plaatsing van een geluidscherm is volgens de exploitant voldaan aan de geluidsnormen. Zijn financiële belangen zijn volgens de exploitant onvoldoende meegewogen door het college van burgemeester en wethouders.


* 200506653/1
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Venlo heeft verleend voor depots, bestaande uit drie locaties voor de tijdelijke opslag van in totaal 89.000 m³ schone grond en zogenoemde categorie 1-grond die vrijkomt bij de aanleg van de Rijksweg 73-Zuid. Een maatschap uit Belfeld is het niet eens met deze vergunning en voert onder meer als bezwaar aan dat uit de vergunning niet blijkt op welke dagen en uren de depots in werking zijn. Verder wijken volgens de maatschap de routes van de aan- en afvoer, waarvoor uiteindelijk is gekozen, af van de routes die bij de aanvraag van de vergunning zijn vermeld. Ook zijn volgens de maatschap de tijstippen waarop de vrachtwagenbewegingen plaatsvinden, niet bekend.