Persbericht Amnesty International

Embargo: 11 januari 2006, 00:01 uur.

Amnesty International:Vier jaar Guantànamo is te lang.Nieuwe getuigenissen van marteling en mishandeling.â¤'â¤'â¤'â¤'â¤'

'...dde ergste dagen tijdens mijn gevangenschap waren vol ontbering, vernedering,onderdrukking en psychologische stress...' '...Ik kon alleen maar praten met de drie mensen die mee martelden...'

Getuigenis van Jumah al-Dossari uit Bahrein die op Guantànamo vastzit sinds januari 2002.

Precies vier jaar na de aankomst van de eerste gevangenen op Guantànamo in Cuba, publiceert Amnesty International nieuwe documenten met bewijs van mishandeling en marteling van gevangenen in Amerikaanse gevangenschap.

Zo is er de getuigenis van een van de eerste gevangenen die naar Guantànamo werden overgebracht. Jumah al-Dossari, een 32-jarige Bahreini, werd in januari 2002 naar de marinebases overgebracht. Hij werd door Amerikaanse troepen aangehouden op het vliegveld van Kandahar in Afghanistan.

De getuigenis van Jumah al-Dossari is bevestigd door mensen die inmiddels vrijgelaten zijn van Guantànamo.Het bevat een aantal voorbeelden van fysieke en psychische marteling en mishandeling door Amerikaans personeel tegen hem en tegen andere gevangenen, zowel in Afghanistan als op Guantànamo.

"Op Guantànamo worden ruim 500 mannen met totale minachting behandeld. Het is dan ook niet verrassend dat na jaren van onzekerheid over hun lot, sommige van hen zeggen liever te willen sterven dan voor altijd op Guàntanamo te moeten blijven", aldus Amnesty International.

Amnesty International heeft ook meer details over de zaken van Al-Jazeera journalist Sami al Hijj, die in juni 2002 naar Guàntanamo werd overgebracht na gevangen gezeten te hebben in Bagram en Kandahar (Afghanistan) en van Abdulsalam al-Hela, een zakenman uit Jemen, slachtoffer van 'rendition' en geheime detentie voordat hij naar Guàntanamo werd overgebracht.

"Met betrekking tot Guàntanamo is geen compromis mogelijk. Het gevangeniscentrum moet gesloten worden. Daarnaast moet er dringend een onderzoek plaatsvinden naar alle gevallen van marteling en mishandeling die hebben plaatsgevonden sinds 2002", zegt Amnesty International.

Noot voor de redactie-